초록
우리나라 최대의 곶감 및 감 생산지인 경북 상주지역 감 재배농가의 병해충 관리 실태와 과원관리 실태를 알아보기 위하여 2007년과 2008년 감 재배 농가를 대상으로 설문 조사를 수행하였다. 감 경작자의 91.1%가 50대 이상이었으며 재배농가의 94.7%가 '상주둥시'를 재배하고 있었다. 58.4%의 경작자가 병에 의한 수확량 감소가 가장 심각하며 68.1%가 탄저병(Colletotrichum gloeosporioides)에 의한 피해가 가장 심하다고 하였다. 해충은 깍지벌레류의 피해가 심하다고 응답한 농가가 60.2%로 가장 많았다. 병해충 관리에 관한 지식은 경험에 의존하는 비율이 37.2%였으며 약제 선정은 농약 판매상의 권유가 48.7%로 가장 많았다. 년 평군 방제 횟수는 $3{\sim}5$회가 54%로 가장 많았으며 방제력을 기록하는 농가는 17.7%에 불과하였다. 병해충 관리의 가장 큰 문제점은 병해충 지식의 부족이라는 응답자가 60.2%로 가장 많았으며 과원 관리시 병해충 방제 비용이 가장 많이 들어간다는 농가가 52.2%로 가장 많았다. 감 재배농가의 66.4%가 타 작물과 혼작을 하고 있었으며 콩과 고추를 혼작하는 농가가 가장 많았다. 감 재배와 곶감 가공을 겸하는 농가가 44.2%였으며 곶감 가공 과정중 가장 큰 애로사항은 인력부족이 54.5%로 가장 많았다.
To investigate the actual condition of orchard and pest management of persimmon orchards, a questionnaire was ask to the farmers in major cultivated areas of persimmon and dried persimmon, Sangju, Gyeongbuk in 2007 and 2008. 91.1% of persimmon farmers was over fifties in age and 94.7% of persimmon farmers was cultivated 'Sangjudungshi'. The greatest limiting factor for persimmon production was thought to be disease by the 58.4% of persimmon farmers and the most serious disease was anthracnose by Colletotrichum gloeosporioides. 60.2% of them was answered that the most serious insect pest was scale insects. Obtaining of knowledge or information on pest management depended own experience (37.2%) and 48.7% of answered farmers was decision-marking of pesticides depending on agrochemical market. 54% of persimmon farmers was applied pesticides $3{\sim}5$ times per year. Just 17.7% of them recorded the diary of pesticide application. The greatest problem for management of pest in persimmon orchard was lack of knowledge of pest (60.2%) and farmers considered increasing cost for pest management as the greatest problem with 52.2% in proportion. 66.4% of farmers was mixed cultivation with soybean (37.7%) and hot pepper (26.1%) in persimmon orchard. 44.2% among answered farmers mixed cultivation of persimmon with production of dried persimmon and 54.5% of farmers considered lack of labor as the greatest problem in production of dried persimmon.