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Analysis of streptomycin in honey by LC-MS/MS

LC-MS/MS를 이용한 벌꿀 중 스트렙토마이신 분석

  • 심영은 (경기대학교 이과대학 화학과) ;
  • 명승운 (경기대학교 이과대학 화학과)
  • Received : 2008.08.01
  • Accepted : 2008.10.09
  • Published : 2008.10.25

Abstract

Streptomycin, which is one of aminoglycoside antibiotics, has been widely used in the rearing of food-producing animals to prevent and treat diseases in cattle, pigs and poultry. Although not licensed in South Korea, streptomycin has also been used for the treatment of bacterial honeybee disease, such as European foulbrood in Third World countries. A reliable and effective method using liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) was developed for the determination of streptomycin in honey. A established method was optimized the clean-up and extraction procedure for the trace determination, good precision and accuracy. And the chromatographic and tandem mass spectrometric parameters were also optimized. The precision (RSD) and accuracy (bias) in the concentration range of 5.0~50.0 ug/kg were 5.5~14% and -10.0~8.0%, respectively. Limit of detection was 0.75 ug/kg and recovery of streptomycin spiked at level of 10 ug/kg in honey was 74%. The established and validated method was applied to determine streptomycin in honey which was on the market.

스트렙토마이신은 아미노글리코사이드계 항생제중의 하나로써 가축, 가금류의 질병 치료와 예방에 널리 사용되고 있다. 국내에서는 양봉용으로는 허가되어 있지 않지만 일부 국가에서는 유럽형 부저병과 같은 세균성 벌꿀 질병의 치료에 사용되는 것으로 알려져 있다. LC-MS/MS를 이용하여 벌꿀 중에 잔류하는 스트렙토마이신(streptomycin)을 분석하는 방법을 확립하였다. 확립된 분석법은 재현성과 정밀성을 높이고 미량까지 검출할 수 있도록 회수율을 높이기 위하여 정제 및 추출과정을 최적화 하였으며, 효과적인 분석을 위해서 액체 크로마토그래피(HPLC) 와 텐뎀 질량분석법(tandem mass spectrometry)의 조건들을 최적화하였다. 확립된 방법은 5.0~50.0 ug/kg 농도에서 5.5~14%인 정밀성(RSD)을 나타내었으며, bias로써 -10.0~8.0%의 정확도를 나타내었다. 한편, 스트렙토마이신을 벌꿀 공 시료에 10.0 ug/kg의 농도로 소량첨가한 후 얻은 회수율은 74%이었고, 정량한계(LOQ)는 0.75 ug/kg이었다. 확립된 벌꿀 중 스트렙토마이신 분석법을 이용하여 실제 벌꿀시료에 적용한 결과 몇몇 시료에서 소량의 스트렙토마이신이 검출되었다.

Keywords

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