Ingestion Effects of Rhus verniciflua Stokes Extract on Blood Lipids and Antioxidant Defense in Mice

옻나무 추출액 섭취가 흰쥐의 혈중 지질 및 항산화 능력에 미치는 영향

  • Jeon, Byung-Duk (Lab. of Exercise Nutrition, Dept of Physical Education, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Youn-Kyung (Lab. of Exercise Nutrition, Dept of Physical Education, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Soo-Chun (Lab. of Exercise Nutrition, Dept of Physical Education, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Pan-Gi (Dept. of Forest Resources & Environment, Kyungpook National University) ;
  • Jung, Nam-Chul (JeonNam Forest Resources Research Institute) ;
  • Kim, Byung-Oh (Dept. of Applied Biology, Kyungpook National University) ;
  • Ryu, Sungpil (Dept. of Leisure Sports, Kyungpook National University)
  • Received : 2008.08.08
  • Accepted : 2008.09.22
  • Published : 2008.09.29

Abstract

We investigated the effect of Rhus verniciflua Stokes (RVS) ingestion on plasma lipids, antioxidant defense and GOT, GPT for 5 weeks. 27 ICR mice were used as the subject that was divided into CON group (water ingestion), HALF group (RVS 50% ingestion), and MAX group (RVS 100% ingestion), respectively. Body weight in MAX was significantly lower than CON group (p<.05). A plasma of TG in both RVS groups were significantly lower than CON group (p<.05). Concentration of FFA in MAX was significantly higher than HALF and CON group (p<.05). Blood glucose, GOT, and GPT have not significance among them. Liver SOD was significantly increased in MAX compared to the CON (p<.05). In conclusion, 100% of RVS ingestion has the effect of lowering body weight, decreasing plasma lipids, and increasing antioxidant defense in mouse.

5주 동안 옻나무 추출액 섭취가 체중과 혈중 지질 성분, 항산화 능력 및 GOT, GPT에 미치는 영향에 대해 연구하였다. 4주된 ICR mouse 27마리를 대상으로 CON군, HALF군(50%)과 MAX군(100%)으로 나누어 5주간 옻나무 추출액을 섭취시켰다. 각 집단의 체중 증가는 MAX군이 CON군에 비해 통계적으로 유의하게 낮게 나타났다(p<.05). 혈장 TG에서는 HALF군과 MAX군이 CON군보다 통계적으로 유의하게 낮은 것으로 나타났으며(p<.05), FFA 농도는 MAX군이 CON군과 HALF군보다 통계적으로 유의하게 높은 것으로 나타났다(p<.05). 혈중 글루코스와 GOT와 GPT 수치에서는 세 집단 간 통계적으로 유의한 차이가 나타나지 않았다. 또한 간의 SOD가 CON에 비하여 유의하게 높은 것으로 나타났다. 이와 같은 결과를 종합해 볼 때 100 %의 옻나무 추출액 섭취는 체중의 감소와 혈중 지질성분변화 및 항산화능에 긍정적인 영향을 미치는 것으로 나타났다.

Keywords

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