A Study on Subjective Symptoms of a Oral Malodor in Korean Adults

한국 성인의 주관적 구취 자각증상에 대한 연구

  • Received : 2008.07.21
  • Accepted : 2008.09.11
  • Published : 2008.09.24

Abstract

The purpose of this study was to investigate the actual conditions of the subjective oral malodor perception of the survey subjects. Through the subjective questionnaire method over about 3 months from June to August in 2007, the data was collected targeting 275 adults. Statistical methods used were Chi-square test, Fisher's exact test and One-way ANOVA. And, the following results were obtained. 1. When having seen the ratio of those who were conscious of oral malodor, the adults, who responded with saying of feeling oral malodor at present and at ordinary times, accounted for 68.4% and 79.3%, respectively. And, the adults, who responded with saying of not feeling, were indicated to be 31.6%(at present) and 20.7%(at ordinary times), respectively. 2. Almost 83.5% of total people answered that they had most severe oral malodor at the time of awakening and 51.9% of subjects answered tongue contributed to the their oral malodor. 3. About the type of oral malodor, although 37.2% of the group thought the type of oral malodor was a food smell and fetid smell was second general burning smell occurred the time of hunger(22.5%). 4. In the answers of hoping for treatment of oral malodor, 66.9% of the people showed positive response to dental treatment for controlling their oral malodor. Especially 7.3% of subjects showed very big desire for treatment. 5. In the level of oral malodor that is felt now according to the time of a meal, the case of within 1 hour after having a meal was responded to be not felt the oral malodor with 44.7%. And, there was response with saying of not feeling oral malodor in 37.6% as for 1-2 hours, 16.3% as for 2-3 hours, 14.8% as for 3-4 hours, and 23.7% as for more than 4 hours. Thus, the level of oral malodor according to the time of a meal showed the statistically significant difference(p<0.01). Through the results of this study, it could be known about whether or not being conscious of oral malodor in general people, the main cause and region for oral malodor, the importance and practicing method of tongue brush through literature. Accordingly, there is necessity of further researching and comparing whether or not being conscious of oral malodor by diversely surveying relevancy with factors of causing oral malodor based on the objective oral malodor measurement value. The future diverse researches are thought to be necessarily performed in order to prevent or reduce oral malodor.

본 연구는 조사대상자의 주관적 구취 인식에 대한 실태를 조사하기 위하여 2007년 6월부터 8월까지 약 3개월에 걸쳐 주관적 설문 방법을 통하여 275명의 성인을 대상으로 자료를 수집하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 구취에 대한 자각자율을 보았을 때 현재와 평상시 구취를 느낀다고 응답한 성인은 각각 68.4%와 79.3 %이었으며, 느끼지 않는다고 응답한 성인은 각각 31.6%(현재), 20.7%(평상시)로 나타났다. 2. 하루 중 구취를 가장 심하게 느끼는 시기는 자고 일어난 직후가 83.5%로 가장 높게 나타났으며, 주요 구취부위는 혀가 51.9%로 가장 높게 나타났다. 3. 구취의 유형에서 음식섭취 후의 음식 냄새가 37.2%로 가장 많았고, 다음으로 공복 시의 단 냄새가 22.5%로 나타났다. 4. 구취가 날 경우의 치료희망에 대해서는 조사대상자 중 66.9%의 응답자가 구취치료에 대해 긍정적 반응을 보였고, 특히 7.3%의 응답자는 치료 요구도가 매우 큰 것으로 나타났다. 5. 식사시기에 따라서 현재 느껴지는 구취의 정도에서 식사한지 1시간 이내의 경우 44.7%가 구취가 안 난다고 응답하였고, 1-2시간은 37.6%, 2-3시간은 16.3%, 3-4시간은 14.8%, 4시간 이상은 23.7%가 구취가 안 난다고 응답하여 식사시기에 따라 구취의 정도는 통계적으로 유의한 차이를 보였다(p < 0.01). 본 연구 결과를 통해 일반인들의 구취의 인지여부와 구취의 주요 원인 부위, 또는 문헌을 통한 혓솔질의 중요성과 실시 방법에 대해 알 수 있었다. 이에 향후 객관적인 구취 측정치를 근거로 구취유발요인과의 관련성을 다각적으로 조사하여 구취인지 유무를 연구, 비교할 필요가 있으며, 앞으로 더 나아가 구취를 예방하거나 감소시키기 위한 다양한 연구들이 이루어져야 할 것으로 생각된다.

Keywords