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Effect of Seed Blending Rates Between Rye and Barley on Forage Production and Quality in Daejon Area

대전지역에서 호밀과 보리의 파종비율이 건물수량 및 사료가치에 미치는 영향

  • Published : 2008.12.31

Abstract

This experiment was conducted at college of Agriculture and Life Science in Chungnam National University from September, 2004 to June, 2007 in order to evaluate the mixture possibility between barley and rye in the area of Daejeon. Rye (cultivar; Koolgrazer) and barley (cultivar; Daeyeon Bori) were set for the experiment. The experiment was arranged in four treatments: R100 (rye 100%), R60 + B40(rye 60% + barley 40%), R50% + B50% (rye 50% + barley 50%), and R40% + B60% (rye 40% + barley 60%). The experiment was repeated three times in the randomized complete block. The average dry matter (DM) yield for three years of R100 weighed 9,282 kg and its DM yield was higher than any other DM yield. The higher the barley seed rates are, the lower the DM yield is (p<0.05). As the barley seed rates increased 40%, 50%, and 60% respectively, its vegetative percentage tended to increase 30%, 41%, and 47%, but the barley vegetative percentage against its seed rates did bring forth somewhat low results. Compared with R100, the contents of crude protein (CP) and in vitro dry matter digestibility (IVDMD) got higher as the barley seed rates became higher, while the contents of NDF, ADF, cellulose, and lignin were lower (p<0.05). Compared with R100, the yields of crude protein dry matter (CPDM) and digestible dry matter (DDM) showed lower in the any mixed barley (p<0.05). Thus, in case of using barley mixed with rye in the area of Daejeon, it seems to be quite difficult, unless the supply of high-productive barley variety is followed, to enhance the yields of DM, CPDM, and DDM.

본 시험은 호밀과 보리의 혼파에 의해 수량성과 품질이 높은 조사료 생산방법을 강구하고자 2004년 9월부터 2007년 6월까지 충남대학교 생명과학대학 내 부속 초지시험포장에서 수행하였다. 시험 재료는 청예용 호밀인 Koolgrazer와 대면보리였으며, 시험구 배치는 호밀 100%, 호밀 60+보리 40%, 호밀 50+보리 50% 및 호밀 40+보리 60% 등 호밀과 보리의 혼파비율을 4수준으로 하는 난괴법 3반복으로 시험하였으며 얻어진 결과는 다음과 같다. 3년 평균 ha당 건물수량은 호밀 100%구가 9,282 kg으로 가장 높았고 보리의 파종비율이 높아질수록 건물수량은 반대로 감소하는 경향이 뚜렷하였다(p<0.05). 식생비율은 보리의 파종비율이 각각 40%, 50% 및 60%로 높아짐에 따라 보리의 식생비율은 각각 30%, 41% 및 47%로 높아졌으나 파종비율 대비 보리의 식생비율은 그리 높지 못한 결과를 가져왔다. 조단백질 함량과 건물소화율은 호밀 100%구에 비하여 보리의 파종비율이 높아질수록 높아졌던 반면에 NDF, ADF, cellulose 및 liglin 함량은 낮아지는 결과를 보였다(p<0.05). ha당 조단백질 수량과 가소화건물 수량은 호밀 100%구에 비하여 보리를 혼파한 모든 처리 구에서 낮은 결과를 나타내었다(p<0.05). 따라서 대전지역에서 호밀과 보리를 혼파하여 이용할 경우, 청예용 보리의 다수확품종 보급이 선행되지 않고는 건물수량과 CPDM 및 DDM수량을 높이는 데는 어려움이 클 것으로 사료된다.

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