Effect of Extract of Fermented Dropwort on Intestinal Bacteria and Enzymes In Vitro

미나리발효액이 장내 유해세균 및 유익균의 In Vitro 생육 및 효소활성에 미치는 영향

  • Published : 2008.12.31

Abstract

Effect of extract of fermented dropwort (Oenanthe stolonifera) on growth of intestinal harmful/useful bacteria and enzyme activity were investigated in vitro. The extract showed strong inhibition on harmful microbes including Vibrio and Salmonella, but mild inhibition on Bifidobacterium longum in both agar plate and liquid cultivation. Minimum inhibitory concentration (MIC) value of B. longum was the highest among tested microbes. Inhibition effect of fermented extract on harmful microbes increased according to fermentation period. Extract of fermented dropwort showed inhibitory effects on activity of microbial ${\beta}$-glucuronidase and tryptophanase. The inhibitory effects were also proportional to fermentation period. As consequence, it is assumed that the uptake of fermented dropwort might be useful for human intestinal health.

미나리(Oenanthe stolonifera) 발효액이 장내 병원성 미생물과 유익균의 생육, 그리고 장내 세균효소에 미치는 영향을 in vitro 에서 조사하였다. 고상 배지 (Agar plate) 에서의 clear zone 형성에 의한 생육저해를 측정한 결과, Vibro, Salmonella 등의 유해 미생물에 대해서 강한 생육저해 효과를 보였으며 Bifidobacterium longum 에 대해서는 생육저해 효과가 크지 않았다. 액체배지에서의 최소저해농도(MIC) 측정에서도 고장배지에서와 같은 경향을 보여 상대적으로 B. longum 에 대한 생육저해가 가장 적었다. 발효 기간에 따른 영향을 보면 발효 기간이 길수록 적은 양으로도 유해한 균들의 생육을 잘 저해할 수 있는 것으로 나타났다. 장내 세균 효소인 ${\beta}$-glucuronidase와 tryptophanase의 활성에 대해 미나리 발효액은 발효하지 않은 액에 비해 저해효과가 컸으며 발효기간이 길수록 저해효과도 증가하였다. 이상의 실험 결과로서 미나리 발효액은 유해세균에 대한 생육저해능이 크고 상대적으로 유익균인 B. longum에 대한 저해는 적어, 음용 시 정장 효과가 있을 것으로 추정된다.

Keywords

References

  1. 이선화, 신현경. 1995. 쑥의 분획추출물이 주요 장내세균의 in vivo 생육에 미치는 영향. 한국영양학회지 28, 1065-1072
  2. 이종호, 박종철, 유영법. 1993. 미나리의 Steroid 및 Flavonoid. 생약학회지 24, 244-246
  3. 최성숙, 하남주. 1999. 식이에 따른 장내세균의 효소활성 및 장내세균총의 비교. 한국미생물학지35, 128-132
  4. Chung, K.T., G.E. Fulk, and M.W. Slein. 1975. Tryptophanase of fecal flora as a possible factor in the etiology of colon cancer. J. Natl. Cancer Inst. 54, 1073-1078 https://doi.org/10.1093/jnci/54.5.1073
  5. Cummings, J.H. and G.T. Macfarlane. 1991. The control and consequences of bacterial fermentation in the human colon. J. Appl. Bacteriol. 70, 443-459 https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1991.tb02739.x
  6. Fishman, W.H. 1974. Glucuronidase, p. 930-932. In H.U. Bergmeyer, 2nd ed., vol. 2. Methods of Enzymatic Analysis. Academic Press, N.Y., USA
  7. Kim, Y.C., E.Y. Jung, H.J. Kim, and S.M. Kang. 1999. Improvement of kimchi fermentation by using acid-tolerent mutant of Leuconostoc mesenteroides and aromatic yeast Saccharomyces fermentati as starters. J. Microbiol. Biotechnol. 9, 22-31
  8. Kinoshita, N. and H.V. Gelboin. 1978. beta-Glucuronidase catalyzed hydrolysis of benzo(a)pyrene-3-glucuronide and binding to DNA. Science 199, 307-309 https://doi.org/10.1126/science.619459
  9. Lee, H.C., A.M. Jenner, C.S. Low, and Y.K. Lee. 2006. Effect of tea phenolics and their aromatic fecal bacterial metabolites on intestinal microbiota. Res. Microbiol. 157, 876-884 https://doi.org/10.1016/j.resmic.2006.07.004
  10. Lee, K.I., K.Y. Park, and S.H. Rhee. 1992. Antimutagenic effect of green-yellow vegetables toward aflatoxin B1 and 4-nitroqinoline- 1-oxide. J. Korean Soc. Food Nutr. 21, 143-148
  11. Mitsuoka, T. 1992. Intestinal flora and aging. Nutr. Rev. 50, 438-446 https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.1992.tb02499.x
  12. Okubo, T., N. Ishihara, A. Oura, M. Serit, M. Kim, T. Yamamoto, and T. Mitsuoka. 1992. In vivo effects of tea polyphenol intake on human intestinal microflora and metabolism. Biosci. Biotech. Biochem. 56, 588-591 https://doi.org/10.1271/bbb.56.588
  13. Park, J.C., Y.B. Yu, J.H. Lee, and N.J. Kim. 1994. Studies on the chemical components and biological activator of edible plants in Korea (VI)-antiinflamantory and anlages effects of Cedrela sinensis, Oenanithe javanica and Artemisia princeps var. orientalis. J. Korean Soc. Food. Nutr. 23, 116-119
  14. Park, K.Y., K.I. Lee, and S.H. Rhee. 1992. Inhibitory effect of green-yellow vegetables on mutagenicity in Salmonella assay system and on growth of AZ-521 human gastric cancer cells. J. Korean Soc. Food Nutr. 21, 149-153
  15. Reddy, B.S., J.H. Weisburger, and E.L. Wynder. 1974. Fecal bacterial beta-glucuronidase: control by diet. Science 183, 416-417 https://doi.org/10.1126/science.183.4123.416
  16. Seo, W.H. and H.H. Baek. 2005. Identification of characteristic aroma-active compounds from water dropwort (Oenanthe javanica DC.). J. Agric. Food Chem. 53, 6766-6770 https://doi.org/10.1021/jf050150z
  17. Thornton, J.R. 1981. High colonic pH promotes colorectal cancer. Lancet 16, 1081-1083