초록
원전주변의 주민에 대한방사선량의 대부분을 음식물 섭취에 의한 내부피폭이 차지하고 있다. 그러나 우리나라 원전에 적용하고 있는 음식물 섭취 관련 인자는 1989년 한국원자력연구소가 고리원전 주변지역을 대상으로 수행한 현장조사 결과를 계속 적용하고 있어 최근의 식습관 변화를 적절히 반영하지 못하고 있다. 또한 우리나라는 미국 NRC (Nuclear Regulatory Commission) 에서 적용하고 있는 최대개인에 근거하여 음식물 섭취율을 결정하고 있다. 그러나 최근의 ICRP (International Commission on Radiological Protection) 의 권고 및 유럽의 관련 지침에서는 결정집단 또는 결정집단을 대표하는 개인에 대해 선량을 평가토록 권고하고 있다. 따라서 이러한 식습관의 변화추이나 피폭평가대상에 대한 국제적인 권고기준에 준하는 음식물 섭취율 설정방법에 대한연구가 필요하다. 보건복지가족부에서는 국민건강증진법에 의거 매 3년마다 전국 규모의 국민의 식품 및 영양섭취실태 조사를 실시하고 있다. 따라서 본 연구에서는 이러한 정부조사자료를 활용하여 주기적으로 음식물 섭취량 자료를 갱신할 수 있는 방안을 연구하였다. 보건복지가족부에서 $2001{\sim}2002$년에 수행한 국민영양조사원자료(raw data)를 분석하여 결정집단을 대표하는 개인의 음식물 섭취율을 결정하는데 이용할 수 있는 기초통계량을 제시하고, 또한 현재 국내 원전에서 적용하고 있는 최대개인의 음식물 섭취율을 재설정하였다.
The internal dose by food consumption mostly accounts for radiological dose of public around nuclear power plants (NPPs). But, food consumption rates applied to off-site dose calculation in Korea which are the result of field investigation around Kori NPP by the KAERI (Korea Atomic Energy Research Institute) in 1988, are not able to reflect the latest dietary characteristics of Korean. The food consumption rates to be used for radiological dose assessment in Korea are based on the maximum individual of US NRC (Nuclear Regulatory Commssion) Regulatory Guide 1.109. However, the representative individual of the critical group is considered in the recent ICRP (International Commission on Radiological Protection) recommendation and European nations' practice. Therefore, the study on the re-establishment of the food consumption rates for individual around nuclear power plant sites in Korea was carried out to reflect on the recent change of the Korean dietary characteristics and to apply the representative individual of critical group to domestic regulations. The Ministry of Health and Welfare Affairs has investigated the food and nutrition of nations every 3 years based on the Law of National Health Improvement. The statistical data such as mean, standard deviation, various percentile values about food consumption rates to be used for the representative individual of the critical group were analyzed by using the raw data of the national food consumption survey in $2001{\sim}2002$. Also, the food consumption rates for maximum individual are re-estimated.