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Porous and Pottery with Dark Brown Glaze

한국전통옹기의 통기성

  • 김석호 (흥익아트디렉션, 홍익대학교 교양학부)
  • Published : 2007.10.28

Abstract

Human made a vessel which was made naturally to store something being hunted and picked, which was a great invention.(n modern times, society changed and development of science gave us convenience in making a vessel and various kinds of store instruments which was made of pure natural material), They have built the house which became to be a part of nature, and studied a method of storing food to eat for four seasons, then displayed a storage house and storage containers everywhere of the house. Now Korean has the custody of kimchi in refrigerator at every house. With hot wind of well-being, Korean food is becoming to be globalized, according to this the world shows concern seriously about the pottery This study have three purposes, the first. checking documents about the development history of pottery which is a kind of ceramic, and then the second, through an scientific experiment, with studying characteristic of pottery being built by the wisdom of ancestors, informing the merit of pottery and necessity to the world, and futhermore, the third, working up the development of close environmental vessels putting to use the characteristic of pottery.

인류가 살아남기 위해서 수렵과 채취를 하는 동안 저장을 위해 자연스럽게 만들어진 그룻은 위대한 발명 이었다. 집을 지을 때도 자연의 일부로서 자연과 닮은 집을 지었고, 사계절을 지내기 위해 음식을 저장하는 방법을 연구하여 집안 곳곳에 저장창고와 저장용기를 배치하여 계절에 관계없이 음식을 먹을 수 있도록 했다. 그러나 현대에 와서 사회의 변화와 과학의 발달로 자연의 순수한 재료로 만들어지던 그룻과 저장용 기들이 플라스틱과 철이라는 새로운 재료들로 만들어져 생활의 편리함을 안겨주었으나 그에 따른 부작용도 생겨나고 있고 집집마다 냉장고에 김치를 보관하나 예전의 그 맛이 아니다. 요즈음 웰빙 열풍과 함께 한국의 음식이 세계화 되고 있고, 김치의 세계화로 김치를 저장했던 옹기에 대한 관심도 증가하고 있다. 본 연구는 예부터 발전해온 도기의 일종인 옹기의 발전사를 문헌을 통해 알아보고 과학적인 실험을 통해 선조들의 지혜가 담긴 옹기의 특성을 연구함으로서 옹기의 장점과 필요성을 알리고 더 나아가 옹기의 특성을 활용한 친환경적인 기물의 개발에 힘쓰도록 유도함에 그 목적이 있다.

Keywords

Cited by

  1. Increased quality and functionality of kimchi when fermented in Korean earthenware (onggi) vol.46, pp.10, 2011, https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2011.02710.x
  2. Fabrication and Characterization of Onggi Filter for Appropriate Water Treatment Technology vol.54, pp.2, 2017, https://doi.org/10.4191/kcers.2017.54.2.06