Survey of Caffeine levels in the Favorite Diets of Children

어린이 기호식품 중 카페인 함량에 대한 조사

  • Lee, E-Na (Laboratory of Molecular Toxicology, College of Pharmacy, Pusan National University) ;
  • Kim, Hee-Jin (Laboratory of Molecular Toxicology, College of Pharmacy, Pusan National University) ;
  • Im, Ji-Young (Laboratory of Molecular Toxicology, College of Pharmacy, Pusan National University) ;
  • Kim, Jeoung-A (Laboratory of Molecular Toxicology, College of Pharmacy, Pusan National University) ;
  • Park, Hye-Young (Laboratory of Molecular Toxicology, College of Pharmacy, Pusan National University) ;
  • Ryu, Ju-Young (Laboratory of Molecular Toxicology, College of Pharmacy, Pusan National University) ;
  • Ko, Kwang-Rack (College of Nano Biotechnology, Pusan National University) ;
  • Kim, Hyung-Sik (Laboratory of Molecular Toxicology, College of Pharmacy, Pusan National University)
  • Published : 2007.09.30

Abstract

Children may respond differently to the caffeine from adults because they have different physiologic makeup and are functionally immature in terms of hepatic and renal function; this leads to the slower clearance of caffeine in early life. Therefore, children are often assumed to be more susceptible to caffeine effects. Alarge number of food supplements may interfere with these processes, and therefore caffeine exposure may have more serious consequences for children than for adults, irrespective of sensitivity. However, there has never been a national dietary survey on caffeine intakes in children. The purpose of our study was to identify caffeine intakes and beverage sources of caffeine in a representative sample of children in Busan, Korea. Caffeine intakes were based only on beverages included in the Continuing Surveys of Food Intakes by individuals. The caffeine content of the beverages ranged from 2.8 to 65.2mg/100ml for cola, soft drinks, and teas. Caffeine was not completely absent from caffeine-free colas, juice, and milk. In this study, cola-type beverages were an important dietary source of caffeine in the children. Daily caffeine intake for children was estimated to range from 12.5 to 250 mg/day. In general, the acceptable daily intake (ADI) of caffeine should cover the entire population including children. Therefore, special considerations should be needed regarding the consumption of soft drinks containing caffeine to children below the 12 years of age.

어린이들이 선호하는 기호식품에 대하여 카페인의 함량을 분석한 결과 식품의 종류에 따라서 차이가 많았으며 대체적으로 $4.8{\sim}65mg/100ml$ 정도였다. 자판기 커피를 제외한 단위 ml당 카페인 함량은 박카스가 42.6 mg/100ml로 가장 높았으며, 네스티에서는 4.8 mg/100ml 정도로 가장 낮았다. 또한 콜라의 경우는 13.7mg/100ml, 마운틴듀는 21.0mg/100ml, 홍차는 29.1mg/100ml, 펩시는 12.9mg/100ml 정도가 검출되었다. 이들 음료수를 1병 또는 1컵 섭취시 노출되는 카페인 함량은 마운틴듀가 52.5mg으로 가장 높았으며, 그 다음으로는 박카스가 52mg, 홍차는 49.5mg, 콜라는 34.2mg정도 섭취되는 것으로 나타났다. 유가공품 음료의 카페인 함량은 최저 0mg/100ml, 최고 15.0mg/100ml로 커피함유 우유에서 가장 높게 검출되었으며, 초코함유 우유에서도 높은 수치를 나타내었다. 초코를 함유한 대부분의 원료에서 카페인이 검출되었다. 이러한 결과는 어린이들이 카페인을 너무나도 쉽게 섭취할 수 있다는 것을 보여준다. 전 세계적으로 카페인의 섭취에 대한 권장량이 명확하게 규정되어 있지 않다. 미국 FDA에서는 sodas에서 카페인의 양에 대하여 규제하고 있지는 않으나 0.2% 또는 68 mg/12 ounces 이하인 경우 안전하다고 고려하고 있다 또한 의약품인 경우는 카페인 함유 음료량 함께 복용하지 말아야 한다는 것을 경고하고 있을 뿐이다. 따라서 본 연구로부터 어린이의 일일 카페인 섭취량은 미국 FDA에서 제시한 성인의 카페인의 일일 최대 섭취량(400 mg/day)의 약 $10{\sim}20%$ 수준인 $40{\sim}80 mg/day (0.6{\sim}1.3mg/kg/day)$로 권장 할 필요가 있다는 것을 제시한다.났다.전류 변동 제어에서 노이즈 지수가 증가하면 CTDIvol과 DLP가 감소하였으나 노이즈는 증가하였다. 생식부위를 포함하는 하지 정맥조영술에서 Z-축 자동 관전류 변동 제어 방법이 고정 관전류 기법에 비해 선량을 감소하는 효과가 있었다.되었다. ICRU 38의 권고에 따른 방광선량은 ICRU 치료계획 및 CTV 치료계획에서 각각 $90.1{\pm}21.3%,\;68.7{\pm}26.6%$이었고(p=0.001), 직장선량은 $86.4{\pm}18.3%,\;76.9{\pm}15.6%$이었다(p=0.08). 방광 및 직장선량의 최대 점선량 또한 ICRU 치료계획과 CTV계획에서 각각 $137.2{\pm}50.1%$ vs $107.6{\pm}47.9%$, (p=0.008), $101.1{\pm}41.8%$ vs $86.9{\pm}30.8%$ (p=0.045) 로서 CTV 치료계획에서 정상조직에 조사되는 선량이 더 적게 나타났다. 그러나 잔류종양이 4cm 이상인 환자에서는 CTV 치료계획에서 정상조직 선량이 권고 선량보다 현저히 높게 나타났다. 방광 및 직장의 용적선량에서는 투여선량의 80% 이상을 받는 직장용적선량(V80rec)은 ICRU 치료계획 및 CTV 치료계획에서 각각 $1.8{\pm}2.4cm^3,\;0.7{\pm}1.0cm^3$(p=0.02), 방광용적선량(V80bla)은 $12.2{\pm}8.9cm^3,\;3.5{\pm}4.1cm^3$로서 역시 CTV 치료계획에서 적게 조사되었다(p=0.005). 기존의 ICRU 치료계획은 잔류종양의 크기가 작은 경우 불필요하게 정상조직에 많은 선량이 투여되기 때문에 CT를 이용한 CTV 치료계획을 적용하여 정상조직에 대한 피폭을 현저히 낮추고 잔류종양에 목표한 선량을

Keywords

References

  1. Consumer Report: Caffeinated kids:[http://www.consumerreports. org/cro/babieskids/caffeinated-kids-703/overview/index.htm] (2006)
  2. Castellanos, F.X. and Rapoport, J.L.: Effects of caffeine on development and behavior in infancy and childhood: a review of the published literature. Food Chem. Toxicol., 40, 1235-1242 (2002) https://doi.org/10.1016/S0278-6915(02)00097-2
  3. Christian, M.S. and Brent, R.L.: Teratogen update: evaluation of the reproductive and developmental risks of caffeine. Teratology, 64, 51-78 (2001) https://doi.org/10.1002/tera.1047
  4. Hering-Hanit, R. and Gadoth, N.: Caffeine-induced headache in children and adolescents. Cephalalgia, 23, 332-335 (2002) https://doi.org/10.1046/j.1468-2982.2003.00576.x
  5. Nawrot, P., Jordan, S., Eastwood, J., Rotstein, J., Hugenholtz, A. and Feeley, M.: Effects of caffeine on human health. Food Addit. Contam., 20, 1-30 (2003)
  6. Grosso, L.M., Rosenberg, K.D., Belanger, K., Saftlas, A.F., Leaderer, B. and Bracken, M.B.: Maternal caffeine intake and intrauterine growth retardation. Epidemiology, 12, 447-455 (2001) https://doi.org/10.1097/00001648-200107000-00015
  7. It's your health. Caffeine: Her Majesty the Queen in Right of Canada, represented by the Minister of Health, [http://www.hc-sc.gc.ca/iyh-vsv/alt_formats/cmcd-dcmc/pdf/caffeine_e.pdf] (2006)
  8. TeensHealth, Caffeine. U.S. Food and Drug Administration and National Soft Drink Association. (2004)
  9. 이종옥, 장영미, 윤혜정, 이창희, 박성관, 장요주, 박선영, 이경주, 오세진, 이철원: 식품중 보존료의 사용실태 및 섭취량에 관한 연구. 식품의약품안전청연구보고서, 5, 84-100 (2001)
  10. 이미옥, 이영숙: 유통가공식품중 caffeine 함유실태 연구. 부산광역시보건환경연구원보. 13, 54-79 (2003)
  11. 소비자안전센터 식의약안전팀. 어린이 기호식품의 안전성 실태조사 (2004)
  12. Shohet, K.L. and Landrum, R.E.: Caffeine consumption questionnaire: a standardized measure for caffeine consumption in undergraduate students. Psychol. Rep., 89, 521-526 (2001) https://doi.org/10.2466/PR0.89.7.521-526
  13. Stavric, B.: An update on research with coffee/caffeine (1989-1990). Food Chem. Toxicol., 30, 533-55 (1992) https://doi.org/10.1016/0278-6915(92)90106-U
  14. Morgan, K.J., Stults, V.J. and Zabik, M.E.: Amount and dietary sources of caffeine and saccharin intake by individuals ages 5 to 18 years. Regul. Toxicol. Pharmacol., 2, 296-307 (1982) https://doi.org/10.1016/0273-2300(82)90003-4
  15. Simon, D., Yen, S. and Cole, P.: Coffee drinking and cancer of the lower urinary tract. J. Natl. Cancer Inst., 54, 587-591 (1975)
  16. Tavani, A., Pregnolato, A., La Vecchia, C., Favero, A. and Franceschi, S.: Coffee consumption and the risk of breast cancer. Eur. J. Cancer. Prev., 7, 77-82 (1998)
  17. Barone, J.J. and Roberts, H.R.: Caffeine consumption. Food Chem. Toxicol., 34, 119-129 (1996) https://doi.org/10.1016/0278-6915(95)00093-3
  18. Ford, R.P., Schluter, P.J., Mitchell, E.A., Taylor, B.J., Scragg, R. and Stewart, A.W.: Heavy caffeine intake in pregnancy and sudden infant death syndrome. New Zealand Cot Death Study Group. Arch. Dis. Child., 78, 9-13 (1998) https://doi.org/10.1136/adc.78.1.9
  19. Nawrot, P., Jordan, S., Eastwood, J., Rotstein, J., Hugenholtz, A., Feeley, M.: Effects of caffeine on human health. Food Addit. Contam., 20, 1-30 (2003)
  20. Ginsberg, G., Hattis, D., and Sonawane, B.: Incorporating pharmacokinetic differences between children and adults in assessing children's risks to environmental toxicants. Toxicol. Appl. Pharmacol., 198, 164-183 (2004) https://doi.org/10.1016/j.taap.2003.10.010