Verification of Mold Determination Method using Slide Culture by Monitoring

모니터링을 이용한 Slide Culture 곰팡이 시험법 검증

  • 이희숙 (부산지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석팀) ;
  • 박건상 (부산지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석팀) ;
  • 신영민 (부산지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석팀) ;
  • 이명자 (부산지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석팀) ;
  • 임종미 (부산지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석팀) ;
  • 유현정 (부산지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석팀) ;
  • 김기현 (부산지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석팀) ;
  • 조대현 (부산지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석팀) ;
  • 김대병 (부산지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석팀) ;
  • 김옥희 (부산지방식품의약품안전청 시험분석센터 식의약품분석팀)
  • Published : 2007.09.30

Abstract

Koji is steamed rice that has had koji-kin, or koji mold spores, cultivated onto it. The isolation, culture, and microscopic examination of molds in the koji require the use of the selective media and special microscopic slide techniques. If simple wet mount slides of molds were attempted, it became apparent that wet mount slides made from mold colonies usually don't reveal the arrangement of spores that is so necessary in identification. The process of merely transferring hyphae to a slide breaks up the hyphae and sporangiophores in such a way that identification becomes very difficult. The slide culture method is superior to wet mounts in that the hyphae, sporangiophores, and spores remain more or less intact when transferred. The procedure that will be used to produce a mold culture on a slide that can be observed directly on the slide. We investigated the contamination rate of penicillium spp. on the 21 kinds of koji distributed at Korea. The contamination rate of Penicillium spp. were not detected at 21 products by slide culture method. These results will be used to reestablish a mold determination of koji and food in Food Additives Code.

우리나라의 전통발효식품의 기초가 되는 곡자는 날곡류에 Aspergillus속, Rhizpous속 등 곰팡이류 , 효모 기타 미생물이 자연적으로 번식하여 효소를 함유하는 것이고, 입국은 곡류를 증자한 후 Aspergillus속, Rhizopus,속 등 곰팡이를 번식시켜 효소를 함유하는 것이다. 식품첨가물공전 천연첨가물 중 국(입국) 시험항목에서 잡균(Penicillium속)의 오염확인이 어려워 새로운 곰팡이 시험법의 확립이 필요하다. 그래서 곰팡이 특유의 포자, 분생자병 또는 균사의 격벽유무 등의 관찰이 용이한 slide culture법을 확립하였다. Slide culture 법은 slide glass위에 정방형의 잘라진 배지를 놓고, 양쪽 모서리에 포자를 접종하고 배양되는 과정동안 포자, 균사체 및 격벽 등을 관찰하였다. Slide culture법을 이용하여 대표적인 식품 관련 곰팡이의 형태학적 특징을 확인하여, 시중에서 유통되는 수입 또는 국내 생산되는 곡자, 입국 등을 수거하여 Penicillium속 오염 여부를 모니터링하였으며, 그 결과 Penicillium속의 오염율은 0%였음을 확인하였다. 최종적으로 식품첨가물공전의 국 중 잡균시험법 등 곰팡이시험법 제 개정의 기초자료로 활용하고자 한다.

Keywords

References

  1. 고연진, 김기덕, 김병섭: 식물병리학, 월드사이언스, 서울 (2006)
  2. 김영권, 김태운, 김신무, 김성권: 임상진균학, 고려의학, 서울 (2000)
  3. 박희문, 신현동, 오덕철, 윤권상, 이종규: 기초균류학, 월드사이언스, 서울, pp.1-220 (2000)
  4. 이재동: 균학연구, 균루의 분류, 3판, 구덕인쇄사, pp.67-89 (1991)
  5. Lane, D.J., Pace, B., Olsen, G.J., Stahl, D.A., Sogin, M.L. and Pace, N.R.: Rapid determination of 16S ribosomal RNA sequences for phylogenetic analyses. Proc. Natl Acad. Sci., 82, 6955-6959 (1985)
  6. McGinnis, M.R., Current topics in medical mycology, Springer-Verlag, New York (1987)
  7. Medlin, L.H., Elwood, J., Stickel, S. and Sogin, M.L.: The characterization of enzymatically amplified eukaryotic 16S-like rRNA-coding regions, Gene, 71, 491-499 (1988) https://doi.org/10.1016/0378-1119(88)90066-2
  8. Meinkoth, J., Wahl, G.: Hybridization of nucleic acids immobilized on solid supports. Anal. Biochem., 138, 267-284 (1984) https://doi.org/10.1016/0003-2697(84)90808-X
  9. Ainsworth, G.C., Sparrow and Sussman A.S.: The Fungi; An Advanced Treatise, Vol. a and b, Academic press, New York, (1973)
  10. An, W.G.: Taonomic studies of cellulose decomposing Fungi Imperfecti, Pusan National University, (1988)
  11. Barron, G.L.: The genera of hyphomycetes from soil, Williams and Wilkins company. Baltimore, (1968)
  12. Barnett, H.L. and Hunter, B.B.: Illustrated genera of Imperfct fungi, Burgess Publishing company. Minneapolis, (1972)
  13. Kendrick, B.: Taxonomy of fungi imperfecti, University Toronto Press, (1971)
  14. Raper, K.B., Fennel, D.I.: The Genus Aspergillus, Williams and Wilkins company, (1965)
  15. http://biocc.ngic.re.kr/Biocourse/Biowiki/index.php/RNA_sequence_databases
  16. 정원진 박사 : 곰팡이 분류, http://www.microid.co.kr/lecture/fungi_tax.htm
  17. Harold J. Benson: Microbilological applications. Fungi: Yeasts and Molds, Slide culture: Molds, 7th Ed. WCB/McGraw-Hill companies, Boston, pp. 40-97 (1998)
  18. International mycological institute: Descriptions of Fungi and Bacteria [Nos. 841-1300(1986-1996)], Kluwer Academic Publishers, England, (1996)
  19. Miguel Mlloa: Illustrated dictionary of mycology. The American Phytopathological Society, Minnesota, pp. 7-447 (2000)
  20. Deacon J.W., 한국균학회: 균학개론. 월드사이언스, 서울, pp.1-50 (1999)
  21. Guarro, J., Gene, J. and Stchigel, A.M.: Developments in fungal taxonomy. Clinical Microbiology Reviews, 12, 454-500 (1999)
  22. Barry, D.J., Chan, C., Williams, G.A.: Nitrocellulose as a general tool for fungal slide mounts. J. Clin. Microbiol. 45, 1074-1075 (2007) https://doi.org/10.1128/JCM.01609-06
  23. Guinea, J., Pelaez, T., Alcala, L., L., Bouza, E.: Evaluation of Czapeck agar and Sabouraud dextrose agar for the culture of airborne Aspergillus conidia. Diagn. Microbiol. Infect. Dis. 53, 333-334 (2005) https://doi.org/10.1016/j.diagmicrobio.2005.07.002
  24. Jaimez, J., Fente, C.A., Franco, C.M., Cepeda, A., Vazquez, B.1.: Application of a modified culture medium for the simultaneous counting of molds and yeasts and detection of aflatoxigenic strains of Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. J. Food Prot.. 66, 311-318 (2003) https://doi.org/10.4315/0362-028X-66.2.311