Amino Acid Composition and Relationship of the Five Venerid Clams (Mollusca, Bivalvia) in Korea

한국산 백합과(科) 5종의 아미노산 조성 및 유연관계

  • Yoon, Ho-Seop (Aquaculture Program, Fisheries and Ocean Science, Chonnam National University) ;
  • An, Yun-Keun (Aquaculture Program, Fisheries and Ocean Science, Chonnam National University) ;
  • Choi, Sang-Duk (Aquaculture Program, Fisheries and Ocean Science, Chonnam National University) ;
  • Kim, Jung (Aquaculture Research Center, Chonnam National University)
  • 윤호섭 (전남대학교 양식생물) ;
  • 안윤근 (전남대학교 양식생물) ;
  • 최상덕 (전남대학교 양식생물) ;
  • 김정 (전남대학교 수산증양식연구센타)
  • Published : 2007.05.25

Abstract

Amino acid composition and relationship of the commercially valuable five Korean Veneridae, Protothaca jedoensis, Ruditapes philippinarum, Meretrix lusoria, Saxidomus purpuratus and Cyclina sinensis were compared. The major amino acids of five species in Veveridae clams were ureanine, taurine, proline, glycine, alanine and arginine. A similarity of amino acid between C. sinensis and M. lusoria was highest (0.94) and lowest (0.52) for between C. sinensis and P. jedoensis, respectively.

백합과(科)에 속하는 유용패류인 살조개, 바지락, 백합, 개조개 및 가무락조개 등 5종간의 아미노산 조성과 그에 따른 유연관계를 밝히고자 하였다. 백합과(科) 5종의 주요아미노산 구성은 ureanine, taurine, proline, glycine, alanine, arginine 등으로 나타났다. 백합과(科) 5종간 아미노산 함량으로 유사도를 분석한 결과 살조개와 바지락간에는 0.89, 가무락조개와 백합간에는 0.94, 개조개는 살조개와 바지락간에 0.88을 보였으며, 가무락조개와 백합, 살조개, 바지락 및 개조개간에는 0.52의 유사도를 보였다.

Keywords

References

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