Effect of TS Concentration on Anaerobic Digestion using Supernatant of Food Waste

음식물류 폐기물 혐기성 소화에 있어서 TS농도 영향

  • Jang, Eun-sung (Dept. of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology) ;
  • Ruy, Seung-hun (Dept. of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology) ;
  • Phae, Chae-gun (Dept. of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology)
  • 장은성 (서울산업대학교 환경공학과) ;
  • 유승훈 (서울산업대학교 환경공학과) ;
  • 배재근 (서울산업대학교 환경공학과)
  • Received : 2007.03.28
  • Accepted : 2007.06.25
  • Published : 2007.06.30

Abstract

This study investigated the effect of varying TS concentration levels using supernatant of food waste. The experiment was performed at varying TS concentration levels ranging from 5% to 10% by a $35^{\circ}C$-mesophilic digestion reactor, dual digestion system with acid and methane fermenters combined. As a result, removal efficiency and stabilization were observed at TS concentration of 7~8%, But the removal efficiency notably decreased at 8% or higher TS level. At a stabilized phase of the reactor, more than $0.3m^3/kg{\cdot}vs$ gas was produced, with phenomena such as salt accumulation and increase of pH level being unnoticed. These results indicate that the increase of anaerobic digestion of food waste supernatant TS content has an effect on reaction and that it is necessary to control and operate concentration within 8%, given that the effect is stronger at 8% or higher.

본 연구에서는 음식물류 폐기물의 탈리액을 이용하여 TS 농도를 변화시켜가면서 그 영향에 대하여 검토하였다. 산발효조와 메탄발효조가 연계되어진 $35^{\circ}C$의 중온소화조인 2상법 소화조(Dual digestion)에 의하여 TS 농도를 5%~10%까지 변화시켜 가면서 실험을 실시하였으며, 그 결과 원수의 투입 TS 농도가 7~8%일 때, 평균적인 제거효율 및 안정화를 나타냈으며 TS 농도 8%이후에는 대부분의 처리수 제거효율이 현저하게 감소하는 추세를 보였다. 반응조가 안정화한 단계에서 $0.3m^3/kg{\cdot}vs$이상의 가스발생량을 보였으며, 염분축적, pH상승의 등의 현상은 관찰되지 않았다. 본 연구를 통해서 음식물류 폐기물 탈리액의 혐기성소화에 있어서 TS 농도의 증가시 공정상에 처리 및 안정화에 미치는 영향이 있으나, TS 농도가 8%이상에서 그 영향이 큰 것으로 분석되었으며, 최종적으로 TS 농도를 8%이내에서 제어하면서 운전하는 것이 가장 효과적인 방법인 것으로 판단된다.

Keywords