Antimicrobial Resistance Profiles of eae Positive Escherichia coli

eae+ Escherichia coli의 항생제 감수성 및 내성 패턴

  • Lee, Min-Hwa (Department of Food and Nutrition, College of Human Ecology, Chung-Ang University) ;
  • Choi, Chang-Sun (Department of Food and Nutrition, College of Human Ecology, Chung-Ang University)
  • 이민화 (중앙대학교 생활과학대학 식품영양학과) ;
  • 최창순 (중앙대학교 생활과학대학 식품영양학과)
  • Published : 2007.06.30

Abstract

The antimicrobial susceptibility and antibiotic resistance patterns of 67 eae positive Escherichia coli strains isolated from pigs were investigated by disc diffusion method. Sixty-seven E. coli isolated from pigs showed susceptibility to Ceftiofur (98.5%), Lincomycin+Spectinomycin (74.6%), Danofloxacin (73.1%), Enrofloxacin (64.2%), and Neomycin (41.8%). However, the multiple resistance patterns were also seen in eae+E. coli isolates. Neomycin+Tylosin+Penicillin+Tetracycline, Tylosin+Penicillin+Tetracycline, and Neomycin+Tylosin+Danofloxacin+Penicillin+Tetracycline+Enrofloxacinwere the most prevalent patterns of multiple antibiotic resistance.

돼지로부터 분리한 eae+Escherichia coli 67주에 대한 항생제 감수성 시험 결과, Ne에 41.8%, Li에 74.6%, DFX에 73.1%, ENR에 64.2%, Cef에 98.5%의 감수성을 나타내었다. 총 8종의 항생제에 대한 E. coli의 내성패턴을 분석하였을 때 12가지 내성 패턴을 나타내었으며, 그 중 4 제, 3 제 및 6제에 각각 26주(39%), 16 주(24%), 10주(14.9%)로 높았으며, 7종 항생제에 대해 내성을 나타내는 균주도 6주(8.9%)가 확인되었다. 본 실험에 의하면 최근에 사용되기 시작한 항생제의 경우 항생제 내성의 출현이 활발하지 않았으며, 지속적으로 노출된 항생제에 대해서는 감수성이 현저히 낮은 것으로 나타났다. Penicillin, Tetracycline, Neomycin은 본 실험에서 100%의 내성을 나타내며 돈육에서 분리되는 대장균간에 내성 전이가 활발한 것으로 추정되었다.

Keywords

References

  1. Nataro J.P., Kaper J.B., Diarrheagenic Escherichia coli. Clin. Microbiol. Rev. 11: 142-201 (1998)
  2. Jenkins C., Lawson A.J., Cheasty T., Willshaw G.A., Wright P., Dougan G., Frankel G., Smith H.R. Subtyping intimin genes from enteropathogenic Escherichia coli associated with outbreaks and sporadic cases in the United Kingdom and Eire. Mol. Cell. Probes. 17: 149-156 (2003) https://doi.org/10.1016/S0890-8508(03)00046-X
  3. Krause G., Zimmermann S., Beutin L. Investigation of domestic animals and pets as a reservoir for intimin-(eae) gene positive Escherichia coli types. Vet. Microbiol. 106: 87- 95 (2005) https://doi.org/10.1016/j.vetmic.2004.11.012
  4. Ramachandran V., Brett K., Hornitzky M.A., Dowton M., Bettelheim K.A., Walker M.J., Djordjevic S.P. Distribution of Intimin Subtype among Escherichia coli Isolates from Ruminant and Human Sources. J. Clin. Microbiol. 41: 5022- 5032 (2003) https://doi.org/10.1128/JCM.41.11.5022-5032.2003
  5. 이은정, 문지영, 김영부. 신생아에서 분리된 eae 유전자 양성 병원성 대장균의 세포 부착성 및 유전자형. J. Bacteriol. Virol. 35: 11-21 (2005)
  6. Ha SK, Hong K, Choi C, Jung K, Ha Y, Kim J, Kim SH, Yoon B, Chae C. Polymerase chain reaction analysis of eae gene subtypes present in attaching and effacing Escherichia coli isolated from pigs with diarrhea. J. Vet. Diagn. Invest. 16: 576-578 (2004) https://doi.org/10.1177/104063870401600614
  7. National Committee for Clinical Laboratory Standards: Methods for dilution antimicrobial susceptibility test for bacteria that grow aerobically; Approved standard. 5ed. M7-A5. (2000)
  8. Holland R.E., Wilson R.A., Holland M.S., Yuzbasiyan-Gurkan V., Mullaney T.P., White D.G., Characterization of eae+ Escherichia coli isolated from healthy and diarrheic calves. Vet. Microbiol. 66: 251-263 (1999) https://doi.org/10.1016/S0378-1135(99)00013-9
  9. 송시욱, 정석찬, 김성일, 정명은, 김계희, 이지연, 임숙경, 이영주, 조남인, 박종명, 박용호. 2003년도 국내 도축장 에서 분리한 세균의 항생제 감수성 조사, 1. 도축장의 식 육으로부터 분리한 E. coli의 항생제 감수성. Kor. J. Vet. Publ. Hlth. 28: 215-221 (2004)
  10. von Muffling T., Smaijlovic M., Nowak B., Sammet K., Bulte M., Klein G. Preliminary study of certain serotypes, genetic and antimicrobial resistance profiles of verotoxigenic Escherichia coli (VTEC) isolated in Bosnia and Germany from cattle or pigs and their products. Int. J. Food Microbiol. 117: 185-191 (2007) https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2006.08.003
  11. 이영주, 김애란, 정석찬, 송시욱, 김재홍. 닭 분변 유래 E. coli 및 Salmonella spp.의 항생제 내성패턴. Kor. J. Vet. Res 45: 75-83 (2005)
  12. 이재인, 한기영, 박홍현. 수산물에서 분리한 대장균의 분 리특성 및 항생제 감수성. Kor. J. Food Nutr. 16: 111- 115 (2003)