Antimicrobial Activity of Extracts from Medicinal Herbs Against Escherichia coli

Escherichia coli에 대한 한약재의 항균활성

  • Chang, Hyung-Soo (Dept. of Food and Nutrition, Sangji University) ;
  • Choi, Il (College of Life Science and Natural Resources, Sangji University)
  • 장형수 (상지대학교 식품영양학과) ;
  • 최일 (상지대학교 생명자원과학대학)
  • Published : 2007.06.30

Abstract

The antimicrobial activity of 10 different traditional medicinal herbs extracts against E. coli was determined using paper disc method. Caesalpinia sappan and Rhus javanica, extracts in 5 mg/ml, and Paeonia suffruticosa and Seutellaria baicalensis extracts in 10 mg/ml showed significant antimicrobial activity against E. coli. Minimum inhibitory concentrations of medicinal herbs extracts were in the range of $1.4{\sim}8mg/ml\;and\;1.2{\sim}12mg/ml$, for MeOH extracts and EtOH extracts, respectively. In addition, the antimicrobial activity of each solvent fraction was most significant with the EtOAc layer. Optical density at 620nm after 24 hours incubation of E. coli in the presence of 100, 300 or 500 ppm of Caesalpinia sappan extract ranged from 0.02 to 0.1 compared to 0.6 in the absence of Caesalpinia sappan extract, indicating that growth of E. coli was significantly inhibited within 24 hours by the addition of at least 300 ppm of Caesalpinia sappan extract. Optical density at 620 nm after 24 hours incubation of E. coli in the presence of 300 ppm of Rhus javanica extract ranged from 0.02 to 0.2 compared to 0.5 in the absence of Rhus javanica extract, indicating that growth of E. coli was also significantly inhibited within 24 hours by the addition of at least 500 ppm of Rhus javanica extract. In conclusion, these findings suggest that extracts from medicinal herbs may play important roles in antimicrobial activities against E. coli.

10종의 한약재 MeOH 추출물과 EtOH 추출물의 E. coli에 대한 항균력을 조사한 결과 소목과 오배자의 MeOH 추출물과 EtOH 추출물은 5 mg/ml 수준에서 항균활성을 나타내었으며 목단피와 황금등은 10 mg/ml 이상에서 항균성을 보였다. 최소저해농도는 MeOH 추출물에서는 $1.4{\sim}8mg/ml$, EtOH 추출물에서는 $1.2{\sim}12mg/ml$ 농도에서 항균활성을 보였으며 분획층 중 EtOAc층에서 성장억제효과가 가장 높게 나타났다. 항균력이 우수한 것으로 확인된 소목과 오배자 추출물의 미생물 증식억제 효과를 조사하기 위해 증식배지에 각각의 추출물을 0, 100, 300 및 500 ppm의 농도로 첨가하여 균주의 증식을 조사 한 결과 배양 후 24시간에 소목 추출물 무첨가구의 $OD_{620}$값이 0.6인 반면 300ppm 이상의 추출물 첨가 시 $0.02{\sim}0.1$정도로 균증식이 현저히 억제되었고, 오배자 추출물 무첨가구의 $OD_{620}$값이 0.5인 반면 500ppm 이상의 추출물 첨가 시 $0.02{\sim}0.2$정도로 균증식이 현저히 억제되었다. 이상의 결과로 볼 때 질병을 일으키는 E. coli의 감염을 예방하거나 또는 치료할 수 있는 한약재 추출물의 개발 가능성을 확인할 수 있었다.

Keywords