Development of the Cup Preventing the Paper Knob of a Tea Bag from Falling into Tea Water

봉지형차의 종이 손잡이가 찻물에 빠짐 방지용 컵 개발

  • Kim, Joong-Man (Division of Bio-Environment, Wonkwang University) ;
  • Baek, Seung-Hwa (Dept. of Bio Food Science and Biotechnology, Chungbuk Provincial University of Science and Technology) ;
  • Cha, Kyung-Ok (Dept. of Food Industry and Cook, Woosuk University) ;
  • Kim, Hyung-Yeon (Division of Bio-Environment, Wonkwang University)
  • 김중만 (원광대학교 생명자원과학대학 생명환경학부) ;
  • 백승화 (충북과학대학 바이오식품생명과학과) ;
  • 차경옥 (우석대학교 외식산업조리학과) ;
  • 김형연 (원광대학교 생명자원과학대학 생명환경학부)
  • Published : 2007.06.30

Abstract

Sometimes the problem occurs that a paper knob and a thread attached to a tea bag fall into tea water in pouring tea water into a conventional cup to extract bag type tea. A new cup was developed to solve that problem, which was formed with a thread groove(dia. ; about $1.5{\sim}2\;mm$, hight ; about $4{\sim}5\;mm$) in the upper end of the cup. As a result, the new cup with a thread groove is expected that a paper knob with a thread does not fall into tea water. In addition, the size of a paper knob and the length of a thread may be reduced 70%, respectively.

본 연구는 봉지형차를 찻잔에 넣고 찻물을 부을 때 차봉지에 달린 실과 종이 손잡이가 찻물에 빠져 비위생적인 찻물이 되는 문제를 해결하기 위해서 기존 찻잔의 구조를 개선한 결과 다음과 같은 효과를 얻었다. 본 봉지형차류용 개량 찻잔은 기존 찻잔의 상단에 폭 약 $1{\sim}1.5\;mm$ 깊이 약 $44{\sim}5\;mm$인 수직 실 홈을 형성하고 이 실 홈에 종이 손잡이를 잡아 올린 다음 실을 실 홈에 끼워 종이손잡이를 젖혀놓고 찻물을 부으면 찻잔 속에서 찻물과 차봉지가 동요되어도 종이 손잡이가 찻물에 빠지지 않아 위생적일 뿐만 아니라 기존의 종이손잡이의 평균 넓이($2.35{\times}2.65\;cm$)와 기존 실 길이(14.3cm)를 각각 70% 정도 감소시킬 수 있어 자원을 절약하는 효과도 있었으며 음용하는데 있어서도 훨씬 간편하고 안전하게 이용할 수 있었다.

Keywords