Analysis of Physical Properties and Water Repellency Property in Functional Packaging Paper

기능성 포장원지의 물성변화 및 내수성 분석

  • Kim, Chul-Hwan (Department of Forest Products, Gyeongsang National University) ;
  • Cho, Sung-Hwan (Department of Food Science and Technology, Institute of Agriculture and Life Sciences, Gyeongsang National University)
  • 김철환 (경상대학교 임산공학과) ;
  • 조성환 (경상대학교 식품공학과.경상대학교 농업생명과학연구원)
  • Published : 2007.09.01

Abstract

Functional packaging paper containing botanical antimicrobial agent (BAAG) and inorganic zeolite was developed for antimicrobial activity and adsorption of ethylene gas of the paper. The physical properties of the packaging paper showed different characteristics with addition of BAAG and functional fillers: both tensile strength and burst strength were decreased, but both stiffness and tear strength were slightly increased. Zeolite also contributed to fast removal of ethylene gas known as aging hormone of fruits and vegetables. Alkyl ketene dimer (AKD) was greatly effective to endow the packaging paper with water repellency property.

식물성 천연항균제인 BAAG와 기능성 무기계 첨가제인 zeolite를 이용하여 항균 및 ethylene 가스 포집 능력을 갖는 포장원지를 제조하였다. 기능성 포장원지의 인장강도와 파열강도는 항균제와 zeolite를 첨가하지 않았을 때보다 다소 감소하는 경향을 나타내었고, 반면에 강성과 인열강도는 항균제와 zeolite를 첨가하지 않았을 때보다 증가하는 경향을 나타내었다. 과채류 숙성 호르몬인 ethyene 가스는 포장원지에 zeolite를 첨가하면서 빠르게 감소하였다. 포자원지의 발수성은 중성 사이즈제인 AKD를 첨가하면서 높은 내수성을 나타내었다.

Keywords