A Study on Expression Characteristics of Koreanity of Indoor Spaces and Food related Elements in Restaurants - Focused on Korean restaurants -

레스토랑에 나타난 실내공간과 음식관련요소의 한국성 표현특성에 관한 연구 - 한정식 레스토랑을 중심으로 -

  • 오혜경 (경희대학교 주거환경학) ;
  • 이지현 (경희대학교 주거환경학)
  • Published : 2007.04.30

Abstract

The purpose of this study is to examine expression characteristics of Koreanity of indoor spaces and food-related elements in Korean restaurants that preserve Korean cultural identity and to acquire basic datas for total design planning that integrates not only spaces but also food-related design elements including food, tableware, table setting and food styling. For these purposes, we selected 18 Korean restaurants showing Koreanity based on related magazines issued during the period from 2000 to 2005 and Internet sites related food. The survey method is to investigate the selected restaurants visited in person, and the intangible and tangible characteristics of their indoor spaces and food-related elements were recorded in detail, photographed and analyzed. The results of study is as follows: First, among intangible elements, the most frequent one in space was formative aesthetic characteristic(60%), and that in food is socio-cultural characteristic(60%). Second, as to Koreanity expression methods through tangible elements, the most frequent method for space was the use of contemporary elements as mains and traditional elements as supplements (11cases) and that in food is compromise between traditional food and contemporary recomposition (16cases). In order to develop competitive Korean restaurants in the global age, we need to create stories based on various intangible elements found in our indigenous culture beyond fixed traditional designs from the past and to produce total designs of food space design and table settings through consistent concepts.

Keywords

References

  1. 김재수, 한국음식 세계인의 식탁으로, 백산출판사, 2006
  2. 정시화, 한국인의 삶과 미래주택-시각예술에서의 문화적 정체성-, 연세 대학교 출판부, 2003
  3. 문현정, 한국 현대 실내디자인에서 한국성 표현방법의 경향에 관한 연구, 중앙대학교 석사학위 논문, 2005
  4. 오의조, 현대 실내디자인 작품에 나타나는 한국성 표현에 관한 연구, 경원대학교 석사논문, 1999
  5. 정미렴, 한식당 실내디자인의 조형적 특성에 관한 연구, 연세대학교 석사학위논문, 1998
  6. 최지현, 한식 레스토랑 실내계획의 조선시대 상류주거의 공간성 적용에 관한 연구, 홍익대학교 석사학위 논문, 2001
  7. 김국선 외, 현대 실내건축 디자인의 한국성 구현 방법에 관한 연구, 한국실내디자인학회 학술발표대회 논문집, 제 5회, 2003.5
  8. 오인욱, 한국의 현대 실내공간에 나타난 한국적 조형의식에 관한 연구, 한국실내디자인학회 논문집, v.13 n.5(통권 46호), 2004.10
  9. 유영희, 실내건축공간에 '한국성' 적용을 위한 디자인 개념 추출, 한국실내디자인학회 논문집, v.14 n.5(통권 52호), 2005.10
  10. 이숙경.최상헌, 한국 현대 실내디자인에서 한국성 표현방법의 경향에 관한 연구, 한국실내디자인학회 논문집, v.15 n.1(통권 54호), 2006.2
  11. 이주혜, 현대 실내디자인에 나타나는 한국성의 공간적 표현특성에 관한 연구, 한국실내디자인학회 논문집: NO. 34, 2002.10
  12. 전경희.남경숙, 한국 현대 실내공간에서의 전통성 표현경향에 관한 연구, 한국실내디자인학회 논문집, v.14 n.6 (통권 53호), 2005.12