Microbiological Hazard Analysis of Botanical Raw Materials used for Functional Health Foods and Preliminary Screening for Irradiation of Aloe Powder Products

건강기능식품 중 주요 식물성 원료에 대한 미생물학적 위해 분석과 알로에 제품에 대한 방사선 조사 가능성 검지

  • Sung, Dong-Eun (Depart of Food Science and Technology, Ewha Womans University) ;
  • Lee, Jee-Hye (Depart of Food Science and Technology, Ewha Womans University) ;
  • Oh, Sang-Suk (Depart of Food Science and Technology, Ewha Womans University)
  • 성동은 (이화여자대학교 식품공학과) ;
  • 이지혜 (이화여자대학교 식품공학과) ;
  • 오상석 (이화여자대학교 식품공학과)
  • Published : 2007.03.30

Abstract

Health functional foods refer to food which manufactured in the form of a tablet, capsule, granule or pill, using materials and ingredients with useful function for a human body in Korea. It needs to be confirmed as safe. Microbiological analyses on 37 samples of botanical raw materials used in the health functional food were performed. Microbiological analyses and probability of irradiation using PSL on 4 samples of aloe powder products were studied. In health functional food ingredients APC was $10^{3}-10^{6}\;CFU/g$ and coliform counts were $10^{2}-10^{5}\;CFU/g$. Among 37 samples B. cereus were found in 12 samples. Four samples of aloe powder products were tested for possible irradiation using preliminary PSL, Two samples of aloe powder products showed positive on preliminary PSL test for irradiation.

건강기능식품은 인체에 유용한 기능성을 가진 원료나 성분을 사용하여 정제, 캅셀, 분말, 과립, 액상, 환등의 형태로 제조 가공한 식품을 말한다. 2004년 '건강기능식품에 관한 법률‘이 제정되었지만 아직은 시작단계이며 소비자의 피해나 섭취 후 부작용에 대한 문제도 많이 발생하고 있다. 건강기능식품 중 비교적 높은 부작용 발생 빈도를 보이는 건강기능식품의 주원료인 식물성 원료 14종 37개 품목과 알로에분말 제품 4개 품목을 대상으로 미생물 분석을 하였으며, PSL을 이용하여 알로에분말 제품의 방사선조사 가능성 여부를 알아보았다. 식물성 원료 총 14종 37개 품목에서 세균수는 $10^{3}-10^{6}\;CFU/g$ 검출되었으며, 대장균군은 검출한계(<10 CFU/g)에서 31개 품목에서 $10^{2}-10^{5}\;CFU/g$ 검출되었다. 식중독균은 E. coli와 Salmonella spp., Staph. aureus는 검출되지 않았으며, B. cereus는 8종 12개 품목에서 검출되었다. 알로에 분말제품 4개 품목 중 1개 품목에서만 세균수 $10^{4}\;CFU/g$, 대장균군수는 $10^{3}\;CFU/g$ 검출되었고, 식중독균은 검출되지 않았다. PSL을 이용하여 알로에 분말제품의 방사선조사 가능성을 monitoring한 결과, 알로에 분말제품은 4개 품목 중 positive 2개 품목, negative 1개 품목, intermediate 1개 품목이었다.

Keywords

References

  1. 식품유통연감, 식품저널, pp. 254-268 (2006)
  2. 식품의약품안전청, 건강기능식품 공전 (http://www.hfoodi.net/ index.asp)
  3. 육홍선, 차보숙, 조성기, 변명우, 한방약재의 오염미생물 살 균, 추출율 및 생리효능에 대한 감마선 조사의 영향, 한국 식품과학회지, 30(3), 581-589 (1998)
  4. 권기성, 박건상, 한상배, 강길진, 이동호, 임무혁, 정형욱, 박 성규, 장귀현, 안지승, 김창민, 김명철: 방사선 조사식품의 검지방법 확립에 관한 조사 연구(I), 식품의약품안전청 연구 보고서, 7, 83-86 (2003)
  5. 양재승: 방사선 조사식품의 검출기법, J. Fd Hyg. Safety, 12(2), 160-174 (1997)
  6. 황금택, 엄태붕, Wagner, U., Schreiber, G. A.: 광자극 발 광기의 방사선 조사 식품 검지에의 활용, 한국식품과학회지, 30(3), 498-501 (1998)
  7. 식품의약품안전청, 건강기능식품 위해 성분 모니터링, pp. 1-134 (2002) (http://www.kfda.go/.kr)
  8. Ueda S. Occurrenced and control of Bacillus cereus in dairy products and cooked rice. Bokin Bobai. 30, 321-327 (2002)
  9. Notarmans S., Batt A. A risk assessment approach for food bone Bacillus cereus and its toxins. J. Appl. Micobiol. Symp. Suppl. 84, 51-61 (1998)
  10. Ueda S. Ecology of Bacillus cereus as food-borne pathogen. Bokin Bobai. 21, 89-97 (1993)
  11. 유태종, 홍재훈, 김영배, 이호, 김영애, 황한준, 소명환, 이효구: 최신 식품미생물학, 문운당, 서울, pp. 65-72 (2000)
  12. 이훈구, 김기상, 이복권, 정태화, 이형환: Klebsiella pneumoniae 분리 균의 생화학적 특성과 항생물질 내성유형 연구, 대한미생물학회지, 22(4), 427-433 (1987)
  13. Singh B. R., Singh, Y., Tiwari, A. K.: Characterisation of virulence factors of Serratia strains isolated from foods, Int. J. Food Microbiol., 34, 259-266 (1997) https://doi.org/10.1016/S0168-1605(96)01196-8
  14. Stock, L., Wiedemann, B.: Natural antibiotic susceptibility of Klebsiella pneumoniae, K. oxytoca, K. planticola, K. ornithinolytica and K. terrigena strains, J. Med. Microbiol., 50, 396-406 (2001) https://doi.org/10.1099/0022-1317-50-5-396
  15. Stock, I., Burak, S., Sherwood, K. J., Grüger, T., Wiedemann, B.: Natural antimicrobial susceptibilities of strains of 'unusual' Serratia species : S. ficaria, S. fonticola, S. odorifera, S. plymuthica and S. rubidaea, Journal of antimicrobial chemotherapy, 51, 865-885 (2003) https://doi.org/10.1093/jac/dkg156
  16. 정형욱, Delincee, H., 권중호 : 방사선 조사 백삼 분말의 PSL - TL 다중 검지법, 한국식품과학회지, 32(2), 265-270 (2000)