Journal of Mushroom (한국버섯학회지)
- Volume 5 Issue 1
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- Pages.1-6
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- 2007
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- 1738-0294(pISSN)
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- 2288-8853(eISSN)
Cultivation and characterization of commercial strain "Hambak" derived by di-mono crossing in Grifola frondosa
Di-mono 교잡에 의한 잎새버섯 품종 "함박"의 특성 및 재배
- Kong, Won-Sik (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science & Technology, RDA) ;
- Yoo, Young-Bok (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science & Technology, RDA) ;
- Jhune, Chang-Sung (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science & Technology, RDA) ;
- You, Chang-Hyun (Forest Mushroom Research Center) ;
- Cho, Yong-Hyun (Ganghwa Agricultural R&D Center, Ganghwa Agricultural Technology Service Center) ;
- Park, Young-Hak (Agricultural Products Utilization Experimental Station, Kangwondo Agricultural Research and Extention Services) ;
- Kim, Kwang-Ho (Crop Science, Life Environment Science, KonKuk Univ.)
- 공원식 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
- 유영복 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
- 전창성 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
- 유창현 (산림버섯연구소) ;
- 조용현 (강화군 농업기술센터) ;
- 박영학 (강원도농업기술원 농산물이용시험장) ;
- 김광호 (건국대학교 농학과)
- Published : 2007.03.31
Abstract
A new commercial strain "Hambak" of Grifola frondosa was developed by di-mono crossing between dikaryon of ASI 9031 and monokaryotic strain derived from ASI 9021. It can be cultivated in plastic bottle and bag filled with oak and poplar sawdust substrate which supplemented with 15% rice bran or 10% corn bran. Improvement of cultivation methods was required for shortage of mycelium incubation period and management of humidity in growing room. The optimum temperature of mycelial growth was
우수한 약리기능성을 보이는 잎새버섯의 병재배에 적합한 새로운 품종 "함박"을 이핵단핵 (di-mono) 교잡육종법으로 육성하였다. "함박" 잎새버섯의 재배는 참나무 톱밥 75% + 포플라톱밥 25%에 영양원으로는 미강 15% 또는 옥수수피 10%를 혼합사용할 때 가장 좋았으며, 병재배와 봉지재배가 모두 가능하다. 그러나 재배농가에서 현재 재배되는 버섯을 대체하기에는 배양기간이 길고, 재배시 습도관리가 까다로워 재배법을 더 개선할 필요가 있다. 무엇보다 시장을 형성하기 위해서는 잎새버섯의 약리 기능성에 관한 연구와 이를 바탕으로한 지속적인 홍보가 필요하다. 함박 잎새버섯의 특성은 다음과 같다. 균사배양 최적온도는