A Study on Variation of Trans Fatty Acid with Heat Treatment of Corn Oils

가열조리에 의한 옥수수유의 트랜스지방산 변화에 관한 연구

  • Published : 2007.12.31

Abstract

Trans fatty acid components separated and quantified using a SP-2560 capillary column in a gas chromatograph (GC) with flame ionization detector (FID). Trans fatty acid and total fatty acid contents were measured in 21 corn oils. Ranges of values for trans fatty acid (tFAs) contents of total fat (as g/100g fatty acids) were com oils $0.65{\pm}0.31$. Corn oils were heated at $175{\pm}5^{\circ}C$ for 5mins $(0{\sim}15\;times)$. The contents of tFAs (g/100) were increased from 0.292 (0 time) to 2.585 (15 times) in com oil. When frying oils (15 times) were incubated at $20{\pm}5^{\circ}C$ for 150 days, the contents of tFAs (g/100g) were increased from 2.585 to 3.683 in com oil. The amounts of tFAs (g) per serving size of frying oils (15 times) were increased from 0.01 to 0.18 in corn oil. The levels of the 18:1 trans isomers increased significantly the time of reusing of com oil.

옥수수유를 $175{\pm}5^{\circ}C$에서 가열처리(15회)하여 가열 전과 트랜스지방산의 함량변화를 살펴본 결과, 0.292 g/100g에서 2.585 g/100g로 2.293 g/100g의 증가를 보였다. 15회 한 옥수수유를 방치(150일) 한 후 트랜스지방산의 함량변화를 살펴본 결과, 2.585 g/100g에서 3.683 g/100g로 1.098 g/100g의 증가를 나타냈고 1회 섭취하는 총 트랜스지방산의 함량(tFAs(g)/Serving size)은 0.01 g에서 0.18 g으로 0.17 g의 섭취량 증가를 나타냈다. 트랜스지방산의 이성체별 함량변화를 살펴보면, C18:2t, C18:3t보다 C18:1t가 가열횟수가 증가할수록 큰 폭으로 증가하는 것을 알 수 있었다.

Keywords

References

  1. New York Times, December 6, 2006. http://www.nytimes.com
  2. 김소희, 노경희, 문정원, 송영선: Trans 지방산이 인체에 미치는 영향. 식품 산업과 영양, 6(2), pp. 45-52 (2001)
  3. 정명섭: 트랜스지방산! 어떻게 해결해야 하나?, Safe Food, 2(1), pp. 30-37 (2007)
  4. ASCN/AIN: Task Force on Trans Fatty Acids. Position paper on trans fatty acids. Am. J. Clin. Nutr., 63, pp. 663-670 (1996) https://doi.org/10.1093/ajcn/63.5.663
  5. Ascherio, A. and Willett, W.C. : Health effects of trans fatty acids. Am. J. Clin. Nutr., 66, pp. 1006-1010 (1997) https://doi.org/10.1093/ajcn/66.4.1006S
  6. Shapiro, S.: Do trans fatty acids increase the risk of coronary heart disease? A critique of the epidemiologic evidence. Am. J. Clin. Nutr., 66(suppl), pp. 1011s-1017s (1997) https://doi.org/10.1093/ajcn/66.4.1011S
  7. Smith, L. M., Dunkley, W.L., Franke, A., Dairiki, T.: Measurement of trans and other isomeric unsaturated fatty acids in butter and margarine. J. Am. Oil Chem. Soc., 55, pp. 257-261 (1978) https://doi.org/10.1007/BF02676936
  8. Calson, S.E., Clandinin, M.T., Cook, H.W., Emken, E.A. and Filter, L.T.: Trans fatty acids infant development. Am. J. Clin. Nutr., 66, pp. 717-736 (1997) https://doi.org/10.1093/ajcn/66.3.717S
  9. Houwelingen, A.C.V. and Hornstra. G.: Trans Fatty Acids in Early Human Development. World Rev. Nutr. Diet., 75, pp. 175-178 (1994)
  10. Koletzko: Trans-fatty acids may impair biosynthesis of long chain polyunsaturates and growth in man. Acta Paediatr. 81, pp. 302-306 (1992) https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.1992.tb12230.x
  11. Bethesda, M.D.: Position paper on trans fatty acid . Am. J. Clin. Nutr. 63, pp. 663-670 ( 1996) https://doi.org/10.1093/ajcn/63.5.663
  12. Lichtenstein, A.H.: Trans fatty acids and cardiovascular disease risk. Cur-r Opin. Lipidol. 11, pp. 37-42 (2000) https://doi.org/10.1097/00041433-200002000-00006
  13. van der Vijver L.P., Kardinaal A.F., Couet C., et al.: Association between trans fatty acid intake and cardiovascular risk factors in Europe: the TRANSFAIR study. Eur J. Clin Nutr. 54, pp. 126-135 (2000) https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1600906
  14. Singh, R.B., Niaz, M.A., Ghosh, S., Beegom, R., Rastogi, V., Sharma, JP., Dube, GK.: Association of trans fatty acids (vegetable ghee) and clarified butter (Indian ghee) intake with higher risk of coronary artery disease in rural and urban populations with low fat consumption. Int. J. Cardiol., 56, pp. 289-298 (1996) https://doi.org/10.1016/0167-5273(96)02760-X
  15. 한국인의 영양 권장량 제7차 개정판. 사단법인 한국영양학회. (2000)
  16. 김덕숙, 구본순, 안명수: 유지의 가열 및 저장에 따른 Trans 지방산 생성에 관한 연구(I) - 일부 이화학적 특성 및 Trans지방산 함량변화를 중심으로 -. 한국조리과학회지, 6(2), pp. 37-50 (1990)
  17. 김덕숙, 구본순, 안명수: 유지의 가열 및 저장에 따른 트랜스지방산 생성에 관한 연구 - 제2보: Trans 지방산 함량 및 조성 변화를 중심으로. KOREAN J. SOC. FOOD SCI. 6(3), pp. 25-32 (1990)
  18. 송영선, 노경희, 이교연, 문정원, 이미옥: 한국인 상용 가공 식품의 trans 지방산 함량. 한국식품영양과학회지, 28(6), pp. 1191-1200 (1999)