References
- 하준일, 홍기성, 송시욱 등. 2003. 축산 및 수산분야의 항생물질 사용실태조사. 한국공중보건학회지 27(4) : 205-217
- Fuller R. 1989. Probiotic in man and animals. J Appl Bacteriol 66 : 365-378 https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1989.tb05105.x
- 이기현, 김희철, 박달수 등. 2005. 손바닥선인장 발효물이 자돈장내 Galectin-3의 발현에 미치는 영향. 한국공중보건학회지 29(1) : 19-25
- 김상호, 박수영, 유동조 등. 2000. 육계생산성 및 맹장내 미생물에 대한 유산균의 첨가효과. 한국가금학회지 27 : 37-41
-
노선호, 이찬호, 최윤제 등. 1994. 항생제, 효소제, 효모제, 생균제 및
$\beta$ -agonist가 육계의 성장과 영양소 이용율에 미치는 효과. 한국동물자원과학회지 36(60 : 630-638 - 류경선, 박홍석, 1998. 생균제의 급여가 육계의 생산성과 장내미생물의 변화에 미치는 영향. 한국가금학회지 25(1) : 31-37
- 고태구, 김진동, 한영근 등. 2000. 항생제 무첨가 이유자돈 사료 개발에 관한연구. 한국축산학회지 42(1) : 45-54
- 장영호, 김종근, 김홍중 등. 2000. 자돈에 투여한 Lactobacillus reuteri BSA-131의 생균제 효과. 산업미생물학회지 28(1) : 8-13
- 박성진, 박희성, 유성오. 1998 건지황첨가가 육계의 성장과 생리적변화에 미치는 영향. 한국가금학회지 25(4) : 195-202
- 유동조, 나재천, 김태호 등. 2004. 복합생균제의 급여가 육계의 생산성, 육의 이화학적 특성 및 장내 미생물에 미치는 영향. 한국동물자원과학회지 46(4) : 593-602
- 김재황, 김상철, 고영두 등. 2004. Bacillus spp. 접종우모분이 Broliler의 생산성과 영양소 이용율에 미치는 영양. 한국동물자원과학회지 46(4) : 603-612
- 남궁환, 손익환, 정진성 등. 1986. 생균제와 항생제가 병아리의 성장과 장내세균총에 미치는 영향. 한국가금학회지 13 : 49-55
- 조경오, 고홍범, 김계엽 등. 가금티푸스 감염에 대한 키토산의 면역반응. 대한수의학회지 44(1) : 73-82
- Omura K, Hitosugi M, Zhu X, et al. 2005. A newly derived protein from Bacillus subtilis natto with both antithrombotic and fibrinolytic effects. J Pharmacol Sci 99(3) : 247-251 https://doi.org/10.1254/jphs.FP0050408
- Xu Q, Yajima T, Li W, et al. 2006. Levan (beta-2, 6-fructan), a major fraction of fermented soybean mucilage, displays immunostimulating properties via Toll-like receptor 4 signalling: induction of interleukin-12 production and suppression of T-helper type 2 response and immunoglobulin E production. Clin Exp Allergy 36(1) : 94-101 https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.2006.02401.x
- Burkett RF, Thayer RH, Morrison RD. 1977. Supplementing market broiler rations with Lactobaillus and live yeast cultures. In Animal science agricultural research report. Oklahom a State University and USDA. USA
- Watkins BA, Kratzer FH. 1984. Drinking water treatment with a commercial preparation of a concentrated Lectobecillus culture for broiler chickens. Poult Sci 63 (8) : 1671-1673 https://doi.org/10.3382/ps.0631671
- Maiolino R, Fioretti A. Mennam LF, et al. 1992. Research on the efficiency of probiotics in diets for broiler chickens. Nutrition Abtracts and Reviews (Series B). 62 (7) : 482
- Yeo J, Kim KI. 1997. Effect of feeding diets containing an antibiotic, a probiotic, or yucca extract on growth and intestinal urease activity in broiler chicks. Poult Sci 76 (2) : 381-385 https://doi.org/10.1093/ps/76.2.381
- Jin LZ, Ho YW, Abdullah N, et al. 1996. Influence of dried Bacillus subtillis and Lactobacilli cultures on intestinal micro flora and performance in broiles. Asia-Australian J Anim Sci 9 : 397-403
- Mohan B, Kadirvel R, Natarahan A. et al. 1996. Effect of probiotic supplementation on growth, nitrogen utilization and serum cholesterol in broilers. Br Poult Sci 37 (2) : 395-401 https://doi.org/10.1080/00071669608417870
- Chiang SH, Hsieh WM. 1995. Effect of direct-fed microorganisms on broiler growth performance and litter ammonia level. Asian-Australian J Anim Sci 8: 159-162 https://doi.org/10.5713/ajas.1995.159
- Arends LG. 1981. Influence of L acidophilus administered via the drinking water on broiler performance. Poult Sci 60 (5-8) : 1617
- Cranwell PD, Noakes DE, Hill KJ. 1976. Gastric sec retion and fermentation in the suckling pig. Br J Nutr 36 (1) : 71-86 https://doi.org/10.1079/BJN19760059
- Jin LZ, Ho YW, Abdullah N, et al. 1998. Growth performance, intestinal microbial populations, and serum cholesterol of broilers fed diets containing Lsctobecillus cultures. Poult Sci 177(9): 1259-1265
- Juven BJ, Meinersmann RJ, Stem NJ. 1991. Antagonistic effects of lactobacilli and pediococci to control intestinal colonization by human enteropathogens in live poultry, Review. J Appl Bacteriol 70(2) : 95-103 https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1991.tb04433.x