Effect of Dietary Medicinal Plant by-products on Egg Production and Egg Quality in Laying Hens

약용 식물 가공 부산물의 첨가가 산란계의 생산성 및 난질에 미치는 영향

  • Kim J.H. (Poultry Science Division, National Livestock Research Institute) ;
  • Na J.C. (Poultry Science Division, National Livestock Research Institute) ;
  • Kim S.H. (Poultry Science Division, National Livestock Research Institute) ;
  • Jang B.G. (Poultry Science Division, National Livestock Research Institute) ;
  • Kang H.S. (Poultry Science Division, National Livestock Research Institute) ;
  • Lee D.S. (Poultry Science Division, National Livestock Research Institute) ;
  • Lee S.J. (Livestock Resources Development Department, National Livestock Research Institute) ;
  • Jwa S.H. (R&D Center, Pulmuone Co., Ltd.)
  • 김지혁 (축산연구소 축산자원개발부 가금과) ;
  • 나재천 (축산연구소 축산자원개발부 가금과) ;
  • 김상호 (축산연구소 축산자원개발부 가금과) ;
  • 장병귀 (축산연구소 축산자원개발부 가금과) ;
  • 강희설 (축산연구소 축산자원개발부 가금과) ;
  • 이덕수 (축산연구소 축산자원개발부 가금과) ;
  • 이상진 (축산연구소 축산자원개발부) ;
  • 좌승협 (풀무원 기술연구소)
  • Published : 2006.06.01

Abstract

This experiment was carried out to investigate the effects of medicinal plant by-products on productivity and egg quality in laying hens. A total of five hundred sixty laying hens was randomly distributed into 7 treatments with 4 replicates of 20 birds per replicate and fed com-soy based experimental diets containing 1.5% and 3.0% by-products of Cordyceps militaris, Artemisia capillaris and Curcuma aromatica S., respectively for 12 weeks. Egg production was not significantly different among treatments. Haugh unit was significantly increased in all treatments compared to control(p<0.05). There was no difference among the treatments in egg shell breaking strength, shell thickness, and yolk color. In conclusion, three medicinal by-products used in this experiment did not affect feed intake, egg production and showed positive effect on Haugh unit when they used $1.5{\sim}3.0%$ of feed.

본 실험은 약용 식물 가공 부산물의 산란계에 대한 급여 효과를 시험하기 위해 수행되었다. 95주령의 산란계 560수를 7처리 4반복으로 반복당 20수씩 배치하여 12주간 사육하면서 동충하초, 인진쑥, 울금 가공 부산물을 각각 1.5%, 3.0% 를 사료에 혼합 급여하였다. 산란율은 전 기간에 걸쳐 처리 구간에 유의적인 차이를 보이지 않았으며, 사료 섭취량과 평균 난중도 영향을 받지 않았다. 난각 두께, 난각 강도, 난각 색, 난황색에 있어서도 역시 처리구간 유의차가 나타나지 않았으나, Haugh unit 에 있어서는 대조구에 비해 모든 약용식 물 처리구에서 유의적으로 높았다(p<0.05). 실험 결과를 종합할 때, 동충하초, 인진쑥, 울금 가공 부산물을 산란계 사료 내 $1.5{\sim}3.0%$ 첨가 급여시 사료 섭취량, 산란율에는 영향을 미치지 않았으며, Haugh unit 에 있어서 유의적으로 향상되는 결과를 나타내어 고품질 계란 생산 및 약용식물 가공 부산물의 사료 자원화 가능성을 보여주었다.

Keywords

References

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