초록
골재채취가 수층의 세균군집구조에 미치는 영향을 알아보기 위해 낙동강 중류, 골재채취가 이루어 지지 않은 수역인 구미대교와 장기간에 걸쳐 연속적으로 골재채취가 행해지는 지역인 성주군 소학리 (성주대교 인근)에서 $\alpha\;\beta\;\gamma-subclass$ proteobacteria, Cytophaga-Flavobacterium (CF) group 세균군과 황산염화원세균을 FISH법으로 정량분석하였다. 아울러 수온, pH, EC, 엽록소-$\alpha$ 양 등의 이화학적인 환경요인도 측정하였다. DAPI로 염색된 세균수로 측정한 총세균수의 경우, 두 정점간의 괄목할 만한 양적인 차이는 없었으나 그 시간차에 따른 변동이 골재채취 수역에서 더욱 심했다. 또한 높은 엽록소-$\alpha$ 양을 나타낸 골재채취 수역에서 검출한 CF group 세균군과 황산염환원세균이 총세균수에서 차지하는 비율이 비골재채취 수역에 비해 높았다. 이같은 결과는 저니질이 수층으로 재유입되었기 때문으로 판단된다. 그러나 본 연구에서 검출한 세균군이 총세균수에서 차지하는 비율을 합하면 그 비율은 골재채취 수역보다 비골재채취 수역에서 더 높았다. FISH법에 의한 세균의 검출가능성이 해당세균의 물질대사능과 연관이 있으므로 골재채취 수역에서의 낮은 세균 검출율은 골재채취가 세균의 물질순환에서의 역기능을 초래하고 이는 또한 연차적으로 그들의 먹이연쇄에 부정적인 영향을 미칠 가능성을 시사하는 것이다.
The dynamics of bacterial populations belonging to $\alpha\;\beta\;\gamma-subclass$ proteobacteria, Cytophaga-Flavobacterium (CF) group and sulfate reducing bacteria (SRB) in water column of the middle reaches of Nakdong River depending on sediment harvesting were analyzed by fluorescent in situ hybridization (FISH) at sediment harvesting site (near the Seongju bridge) and non-sediment harvesting site (near the Gumi bridge). In addition, some physico-chemical parameters such as temperature, pH, $chi-\alpha$ and electrical conductivity were measured. Regarding the number of total cell counts, cells stained by DAPI, there were no substantial quantitative differences between both sites, but those fluctuation at sediment Harvesting site was greater. And also the ratios of CFgroup and SRB to total cell counts tend to increase at sediment harvesting site with higher $chl-\alpha$, maybe due to the resuspension of sediment into water column. But the total proportion of all determined bacterial populations to total cell counts were greater at non-sediment harvesting site, compared with those at sediment harvesting site. Since the detectibility of bacteria by FISH depends on their metabolic activity, those lower proportion at the sediment harvesting site implies that sediment harvesting may lead to malfunction of those bacteria respect to nutrient recycling and subsequently negative effects on microbial food web.