Journal of dental hygiene science (치위생과학회지)
- Volume 6 Issue 3
- /
- Pages.213-217
- /
- 2006
- /
- 1598-4478(pISSN)
- /
- 2233-7679(eISSN)
A Study on Pattern of Between-meal Intake in Preschool Children of Gyeong-Ju City
경주시 일부 어린이집 아동의 간식섭취 양상에 관한 조사연구
- Choi, Sung-Suk (Department of Dental Hygiene, Sorabol College) ;
- Choi, Mi-Sook (Department of Dental Hygiene, Andong science college)
- Received : 2006.08.03
- Accepted : 2006.09.24
- Published : 2006.09.30
Abstract
This study was investigated from April 3, to May 30th 2006. The Target was a part preschool children of Gyeong-Ju City. The total of participants was 201 persons and the component ratio was in 4 and 5 and 6 and year old children by the male 102, and female 99. They answered preschool children and mothers' to the question sheet by writing out with hands. The results were follow; 1. The most popular snack to frequency of between-meal intake a weekly 54.2%, the most popular fruit to frequency of between-meal a every day over 60.2%, the most popular milk to every day lover80.1%. 2. Societye-conomy mothers' following to frequency of between-meal intake the preschool children drinking to mothers' age the investigated(< 0.001), The milk to frequency of between-meal intake by mothers' had a job and had a not job the investigated(p < 0.05). 3. Frequency of between-meal intake the most popular by mothers' educational level was higher, mothers' had a job was higher than that in preschool children mothers' had not a job, mothers' age the 31-39 the most frequency of between-meal the higher the investigated.
본 연구는 2006년 4월 3일부터 2006년 5월 30일 까지 경북 경주시 일부 유치원(어린이집)에 다니고 있는 만4세, 만5세, 만6세 (남자어린이 102명, 여자어린이 99명) 총 201명의 어린이 및 어머니들을 대상으로 스스로 답변을 기재하는 자기기입방식으로 설문지를 작성케 하여 수합한 설문지를 통하여 연구한 결과 다음과 같다. 1. 아동의 간식섭취빈도에서 비스켓, 스넥은 1주일1회가 54.2%로 가장 높았고, 과일은 매일 1회이상이 60.2%로 가장 높았으며, 우유도 매일 1회이상이 80.1%로 가장 높게 나타났다. 2. 어머니의 사회경제적 요인에 따른 유치원생의 간식섭취빈도에서는 청량음료의 섭취빈도와 어머니의 나이에서 통계적으로 유의성 있게 나타났고(p < 0.001), 우유의 섭취빈도와 어머니의 직업 유무에서 통계적으로 유의성 있게 나타났다(p < 0.05). 3. 어머니교육 수준이 높을수록 간식섭취빈도가 높게 나타났고, 직업의 유무에서는 직장을 다니고 있는 경우 보다 직장을 다니고 있지 않은 경우 간식섭취빈도가 높게 나타났으며, 어머니의 나이에서는 31-39세가 가장 간식섭취 빈도가 높게 나타났다.