Effect of Ventilating System on the Performance of Broiler Chicks in an Environmental Controlled Cage House

무창계사의 환기 시스템이 케이지 사육 육계의 초기 생산성에 미치는 영향

  • HwangBo J. (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
  • Hong E.C. (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
  • Lee B.S. (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
  • Bae H.D. (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
  • Lee S.J. (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
  • Cho S.B. (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
  • Kim H.K. (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
  • Kim J.H. (Division of Animal Science & Technology, Gyeongsang National University) ;
  • Park B.S. (Dept. of Animal Biotechnology, Kangwon National University) ;
  • Song J.I. (National Livestock Research Institute, R.D.A.)
  • Published : 2006.03.01

Abstract

This study was conducted to investigate the effect of ventilating system of environmental controlled broiler house on broiler production. Three hundred eighty four broiler chicks (Hubbard, mean live weight of $44.5{\pm}2.0g/bird$) were reared for 2 wk. The results of the present study were summarized as follows : 1. Ammonia gas production was lower in the second and the third floors of cages compared with first floor of cages 13.5 and 13.5 vs 14.6 ppm, respectively). The observations of ammonia production in the morning and afternoon were similar. The production of carbon dioxide was not different between morning and afternoon, but it was tended to decrease in the forth floor of cages due to a fresh air 2. A wind velocity in the enclosed house was similar across lower, middle and upper section (0.57m/sec, 0.22m/sec and 0.04msec, respectively). In order to maintain an optimal air flow velocity in the cages, the duct entrance was punched, and then the air flow was full-round in the overall space in the cage. 3. Daily liveweight gain, feed intakes, and feed efficiency were not significant differences among treatments during whole experimental period (P>0.05). Therefore, the present results showed that temperature, moisture and atmosphere controlling were desirable, and air flew evenly in the cage.

본 연구는 신축한 무창 실험 계사의 환기 시스템이 육계의 생산성에 미치는 영향을 조사하고자 하였다. 본 실험은 신축 실험계사에서 무창 육계사의 환기 시스템이 케이지 사육 육계의 성장에 미치는 영향을 구명하고자 계사의 내부 환경을 외부와 완전히 차단하여 각종 질병 요인으로부터 계사의 내부 환경을 보호할 수 있는 무창 계사에서 실시하였다. 환경요인 중에서 제일 중요한 온도, 습도, 공기 속도가 육계의 성장에 미치는 영향에 대하여 조사하고자 2주간 실행하였으며, 실험 결과는 다음과 같다. 1. 암모니아 가스 발생량은 케이지 2단(13.7 ppm), 3단(13.5 ppm)에서는 케이지 1단(14.6 ppm)에 비하여 낮게 측정되었다. 오후에 측정한 결과 오전과 비슷한 경향이었다. 이산화탄소는 오전과 오후 케이지간 큰 차이는 없었지만 신선한 공기가 유입되는 4단 높이에서 낮은 경향이었다. 2. 공기 풍속에 있어서는 무창 계사는 상부 0.57 m/sec, 중앙 0.22 m/sec, 하부 0.04 m/sec로 각각 나타나, 계사내 적정 풍속 유지를 위한 덕트 입기구의 천공으로 인하여 계사내 전체 공간에서 공기의 유속 흐름 분포가 고르게 나타났다. 3. 증체량은 시험 전 기간동안 케이지 1에서 케이지 2, 3, 4단에서 보다 높게 나타났지만 유의적인 차이는 없었다(p>0.05). 섭취량은 시험기간 동안 전 처리구에서 유의적인 차이가 없었다(p>0.05). 사료 효율은 증체량과 마찬가지로 케이지 1에서 다른 케이지에 비해 높았으나 유의성은 나타나지 않았다. 이상의 실험 결과를 종합해 볼 때 조사대상이 된 무창 실험 계사의 온도 및 습도 환경 조절이 우수하게 나타났으며 케이지간 공기의 흐름은 원활하였다.

Keywords

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