초록
식도암의 수술은 일반적으로 개흉술과 개복술이 동시에 시행되며 경우에 따라 경부절개까지 추가되므로 다른 수술에 비해 이환율과 사망률이 상대적으로 높다. 수술에 따른 합병증을 최소화하고 빠른 회복을 유도하기 위하여 최근에는 양성 질환뿐만 아니라 악성 종양의 수술에도 저 침습적인 방법이 많이 시행되고 있으나, 식도암에는 적극적으로 적용되고 있지는 않으며 아직 국내보고도 없다. 최근 저자들은 8예의 식도암 환자에게 저 침습 수술을 적용하였기에 수술 기법을 중심으로 보고하는 바이다.
The operation for esophageal cancer is both complex and challenging, and may be associated with significant morbidity and mortality compared to other oncologic surgeries. Minimally invasive surgeries have been applied on various kinds of surgery to enhance better recovery with minimal surgical complications. But for the esophageal cancer, it has not been actively applied yet. With improvement in instrumentations and increasing experience with endoscopic surgical techniques, minimally invasive surgical approaches to esophageal cancer are being explored to determine feasibility, results and potential advantages. We experienced eight cases of minimally invasive surgery for esophageal cancer and report here focusing on surgical techniques and tips.