Korean Business Review (산학경영연구)
- Volume 19 Issue 1
- /
- Pages.175-191
- /
- 2006
- /
- 1738-0669(pISSN)
The Effect of Using of the Hotel Information System on the Service Quality
호텔정보시스템활용이 서비스품질에 미치는 영향
Abstract
The purpose of this study is to findout the effect of using of the hotel information system(HIS) on the hotel service quality. To show how important the using level of the information system in the hotel, we surveyed some domestic and overseas deluxe hotels. For an empirical analysis, Authors have collected 574 questionaires from 4 countries during Feburary to August, 2003. Factor Analysis and Regression Analysis were applied in this research. The results are as follows: There are a close relation between using level of the hotel information systems and service quality. Authors insists that to maximize service quality efficiency in the hotel, a balanced using level of the information system should be made in the following fields: front-office operating system(FOS), back-office operating system(BOS), outlet operating system(OOS) and interface operating system(IOS).
이 연구의 의도는 호텔정보시스템활용이 서비스품질에 미치는 효과를 규명하는 것으로 호텔의 정보 시스템활용의 중요성을 우리나라의 서울시와 중국의 상해시 일본의 동경 그리고 대만의 타이페이시에 소재한 특급호텔을 중심으로 실증조사를 통하여 접근하였다. 2003년 2월부터 8월까지 4개국에서 체집된 유효표본 574부가 분석에 이용되었으며 요인분석과 회귀분석으로 접근하였다. 연구결과에 따르면, 호텔경영정보시스템활용수준은 서비스품질과 상호간 밀접한 관련이 존재하는 것으로 밝혀졌으며, 호텔서비스품질의 효율성 제고를 위해서는 호텔경영정보시스템과 관련된 프론트부서운영시스템 지원부서운영시스템 영업장운영시스템 및 인터페이스운영시스템의 상호균형이 매우 중요한 요소가 된다는 사실을 확인할 수 있었다.
Keywords