Understanding the Effects of Different Edible Coating Materials on the Storability of 'Bing' Sweet Cherries

  • Published : 2006.06.30

Abstract

'Bing' sweet cherries (P. avium L.) were coated with four different coating materials at 1% concentration ($Semperfresh^{(R)}$, calcium caseinate, chitosan, or TIC $Pretested^{(R)}$ colloid 911)and stored at $2.0^{\circ}C$ and 88% RH up to 35 days. The influence of different coating materials on the storability of fresh cherries was investigated. $Semperfresh^{(R)}$ coatings significantly improved overall quality of fresh cherries by decreasing weight loss and improving color stability, and chitosan-based coatings were effective in controlling mold incidence. However, colloid 911 and calcium caseinate coatings did not show significant benefit in preventing quality deterioration of fresh cherry during storage, probably due to their hydrophilic nature leads to exacerbated weight loss and shriveling with the possible interactions between coating materials and cherries epidermal layers.

'Bing' 체리 (P. avium L.)는 짧은 저장성을 가지는 신선 농산물로, 코팅에 의한 저장성 향상 가능성을 알아보았다. 네 종류 ($Semperfresh^{(R)}$, calcium caseinate, chitosan, or TIC $Pretested^{(R)}$ colloid 911)의 식이성 코팅 재료를 1% 농도로 체리에 코팅 처리 한 후 $2^{\circ}C$, 88% 상대습도 조건에서 35일 간 저장하며 코팅 물질에 따른 저장성 및 품질변화를 확인하였다. $Semperfresh^{(R)}$ 코팅은 체리의 전반적인 품질 및 저장성 향상에 기여하였는데, 무게 감소를 줄이고 표면 색변화를 억제하는 것으로 관측되었다. 키토산을 기본으로 하는 코팅은 저장 중 곰팡이 발생을 억제하는데 효과적이었다. 하지만 colloid 911 과 calcium caseinate를 이용한 코팅은 신선 체리의 저장성 향상에 기여하지 못했는데, 이들 친수성 코팅 물질의 경우, 체리의 표피층과 코팅 물질 사이의 상호작용에 의해서 체리의 자연적인 보호층인 큐티클 층이 영향을 받음으로 체리의 무게 감소가 저장 기간 중에 촉진되었던 것으로 사료된다.

Keywords