Abstract
This study was carried out to study the effect of emergence type of multiple stem and main bud on the quality of fresh and red ginseng in Korean ginseng. To achieve the aim of this study, characteristics of roots and quality factors were investigated. Single stem plants were 62.9% of the total samples, and the remainder(37.1%) were multiple stem plants. The number of stems affected considerably on root weight. Root weight of triple stem type with triple main bud was the largest among the types. As the number of stem per plant increased, the root quality became worse. In both single and multiple stem, the more the number of main buds was, the lower the quality grade was. Yield of the red ginseng was about 30%, showing little difference between single stem and multiple stem plant. As the number of stem increased, yield of Bonsam decreased. The quality grade of red ginseng of single stem was better than that of multiple stem. Multiple stem plant produced relatively more Yangsam and Japsam. As the number of main bud increased, the quality grade of ginseng decreased.
인삼에 있어 다경 및 잠아 발생형태가 원료삼 및 홍삼 품질에 미치는 영향을 구명하고자 지하부 특성 및 품질요인을 조사하였다. 단경개체는 1-3개의 잠아를 갖는 형태이고 2경개체는 2-3개 그리고 3경개체는 3개의 잠아를 갖는 형태이었다. 또한 단경개체는 62.9% 그리고 2경 이상의 다경개체는 37.1%의 분포를 나타냈다. 원료삼의 등급은 단경개체에 비하여 다경개체가 될 수록 저하하였고 단경개체와 다경개체 모두 잠아수가 많은 개체에서 등급이 낮았다. 경수에 따른 홍삼수율은 대체로 30% 내외로 단경이나 다경개체간에 큰 차이가 없었다. 그러나 본삼수율은 다경개체로 갈수록 감소하는 경향이었다. 홍삼 등급은 다경개체에 비해 단경개체가 양호하였으며 다경개체는 양삼과 잡삼이 많았다. 그리고 잠아수가 많을수록 홍삼등급은 저하하였다.