Brand Personalities in Restaurant Business -Korean and Foreign Brand Restaurants-

국내.외 외식업체의 브랜드 개성

  • 이상미 (세명대학교 호텔관광학부) ;
  • 유영진 (대구가톨릭대학교 식품외식산업학부)
  • Published : 2006.10.28

Abstract

The purpose of this study is 1) to find out what brand personality should be selected in the Korea brand(Nolbu, Donday) and Foreign brand(TGI Fridays, Outback steakhouse), 2) to explore how the brand personality affects the store personality, that is, brand preference and revisiting which is related to the firm's overall sales. Therefore, useful tools for attracting and retaining core customers will be provided to decision-makers. The findings are summed up as follows: Successful, wholesome, and hard-working are the most significant variables in the brand personality. Also intimate factors(friendly, honest, darling) stand out high brand preference and revisiting in the Korea brand restaurants. In foreign brand restaurants, western, friendly, and young are highly recognized in brand personality. Both cheerful factors(cheerful, charming) and successful factors(successful, leader, confident) have the greatest impact on high brand preference and revisiting intent. The findings offer important insights: First, the concept of restaurant should be overlapped with style of core customers in the Korean brand restaurants. Second, entertainment factors like cheerful atmosphere should be reinforced in the foreign brand restaurants.

고객들이 인지하는 국내 외 외식업체에 대한 브랜드 개성을 파악하고, 기업의 매출액과 직결되는 선호도와 재방문에 어떤 영향을 미치는지 파악함으로써 지속적으로 핵심고객의 유인 및 유지하기 위한 기초자료를 제시하고자 한다. 본 연구의 결과는 국내 브랜드에서 '성공적인', '건전한', '부지런한'의 순으로 중요하게 인지하고 있고, 친근성 요인(호의적이고 정직하면서 다정함)을 강하게 인지할수록 선호도와 재방문과 밀접한 관련이 있는 것으로 나타났다. 해외 브랜드에서 '서구적인', '호의적인', '젊은'의 순으로 높게 인지하고 있고, 특히 유쾌함 요인과 성공 요인에 대해 선호도와 재방문 의도가 높은 것으로 나타났다. 이에 대한 시사점으로는 국내 브랜드는 핵심고객의 취향과 일치되는 레스토랑의 정확한 컨셉을 설정해야 한다. 해외 브랜드는 톡톡 튀는 분위기의 엔터테인먼트 요소를 강화해야 한다.

Keywords