Journal of Dairy Science and Biotechnology
- Volume 23 Issue 2
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- Pages.93-98
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- 2005
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- 2733-4554(pISSN)
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- 2733-4562(eISSN)
Changes of Chemical, Bacteriological, and Allergenicity of Raw Milk by Gamma Irradiation
감마선 조사 처리에 의한 우유의 화학적${\cdot}$ 세균학적 및 항원성 변화
- Noh, Yeong-Bae (National Livestock Research Institute RDA) ;
- Kim, Seung-Il (National Livestock Research Institute RDA) ;
- Kim, Hyeon-Su (National Livestock Research Institute RDA) ;
- Jeong, Seok-Geun (National Livestock Research Institute RDA) ;
- Chae, Hyeon-Seok (National Livestock Research Institute RDA) ;
- An, Jong-Nam (National Livestock Research Institute RDA) ;
- Jo, Cheol-Hun (Advanced Radiation Technology Institute) ;
- Lee, Wan-Gyu (College of Veterinary Medicine, Chungbuk National University) ;
- Ham, Jun-Sang (National Livestock Research Institute RDA)
- 노영배 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 김승일 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 김현수 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 정석근 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 채현석 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 안종남 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 조철훈 (한국원자력연구소 방사선이용연구부) ;
- 이완규 (충북대학교 수의학과) ;
- 함준상 (농촌진흥청 축산연구소)
- Published : 2005.10.20
Abstract
Effects of heat and gamma irradiation on chemical, microbiological, and immunological changes of raw milk were compared. Free fatty acid content of milk showed increasing tendency according to the increase of heating temperature and irradiation dose, and showed similarity in UHT (ultra high temperature) and 5 kGy irradiation. Total bacterial counts and coliforms were not detected after treatment of LTLT (low temperature long time), HTST (high temperature short time), UHT, and irradiation from 1 to 10 kGy in the milk with initial microbial load at
본 연구는 항원성을 저감한 우유 및 유제품 개발을 위한 기초자료 도출을 위해 열처리와 감마선 조사 처리 시 우유의 화학적, 미생물학적 및 면역적 변화를 비교하였다. 열처리와 감마선 조사 처리 시 열처리 온도와 조사량이 높을수록 유리지방산 함량이 증가하는 경향을 나타내었으며 UHT 처리시와 5 kGy 조사시 유리지방산 함량은 유사하였다.