Korean Journal of Human Ecology (한국생활과학회지)
- Volume 14 Issue 2
- /
- Pages.321-330
- /
- 2005
- /
- 1226-0851(pISSN)
- /
- 2234-3768(eISSN)
Antimicrobial Activity of PHB/Chitosan Films and Quality of White Bread Packaged with the Films
PHB/chitosan 필름의 항균성 및 필름 포장시 식빵의 품질 특성
- Kim, Mee-Ra (Dept. of Food Science and Nutrition, Kyungpook National University)
- 김미라 (경북대학교 식품영양학과)
- Published : 2005.04.30
Abstract
The antimicrobial activity of PHB/chitosan films and the quality of white bread packaged with the films were investigated. Chitosan film showed the highest antimicrobial activity and PHB(L) film also showed high antimicrobial activity against Fusarium solani KCTC 6636 and Penicillium citreonigrum KCTC 6927. White bread packaged with chitosan film had good moisture retention.
PHB/chitosan 필름의 항균성 실험에서는 chitosan 필름이 실험에 사용한 세균과 곰팡이 모두에 대해 가장 높은 항균력을 나타내었고 PHB(L)도 Fusarium solani KCTC 6636와 Penicillium citreonigrum KCTC 6927에 대해 높은 항균성을 나타내었다. 식빵포장 실험에서는 chitosan이 첨가된 필름으로 포장된 식빵이 저장기간 중 수분 보유율이 좋은 것으로 나타났으며, 식빵의 색도에 있어서는 포장 필름의 종류에 관계없이