Cultural characteristics of commercial strain Kunneutari #3 of Pleurotus eryngii

큰느타리버섯(Pleurotus eryngii) 품종 큰느타리3호의 재배적 특성

  • Cheong, Jong-Chun (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, Rural Development Administration) ;
  • Hong, In-Pyo (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, Rural Development Administration) ;
  • Jang, Kab-Yeul (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, Rural Development Administration) ;
  • Park, Jeong-Sik (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, Rural Development Administration) ;
  • Jhune, Chang-Sung (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, Rural Development Administration)
  • 정종천 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 홍인표 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 장갑열 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 박정식 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 전창성 (농업과학기술원 응용미생물과)
  • Published : 2005.03.31

Abstract

This experiment was carried out to examine on the physiological and cultural characteristics of commercial strain Kunneutari #3 of Pleurotus eryngii. The optimal medium suitable for mycelial growth was YM, and followed by MCM and PDA. Also this strain more faster mycelial growth as 6.1 cm/7days compared with commercial strain P. eryngii #1. The optimal mycelial growth temperature was $25{\sim}30^{\circ}C$. The fruitbody yield was increased 54% with $117{\pm}16g/850m{\ell}$ and the fruitbody shape and qualities of this strain was good. And individual weight was $41{\pm}27g$. Spawn run of P. eryngii #3 in bottle cultivation took 30 days and also it took 21 days from scratching of inoculum to harvest that was shorter 3 days than P. eryngii #1, respectively. Therefore, it is expected that cultivation for P. eryngii #3 strain will improve farmer's income by enhancing efficiency of facilities and shorten 6 days on cultivation period, in addition, getting more growing cycle of P. eryngii.

최근에 국외로부터 수집된 균주의 생리적 및 재배적 특성을 조사하고자 일련의 실험을 수행하였다. 수집균주 ASI 2394(큰느타리3호)의 최적배지는 YM배지로 균사생장이 6.1 mm/7일로 가장 빨랐으며 그 다음은 MCM, PDA배지 순이었다. 그리고 기존 보급종인 큰느타리1호(ASI 2302)와 비교시 배지의 선택성이 비교적 넓은 경향으로 나타났다. 균사생장 최적배양온도는 25~28 이었다. 자실체 수량은 ASI 2394가 $117{\pm}16g/850m{\ell}$, 기존품종은 $76{\pm}14g$으로 수집균주가 54% 증수되었다. 그리고 개체중도 ASI 2394 균주가 $41{\pm}27g$으로 기존품종보다 월등히 무거웠다. 또한 대가 굵고, 갓이 두꺼우며, 갓의 형태가 우산형으로 상품성이 좋은 것으로 나타났다. 톱밥 병재배시 ASI 2394 균주는 균배양기간이 30일(액체종균 이용시는 27일), 균긁기 후 버섯 수확까지 21일이 소요되어 기존품종보다 각각 3일씩 단축되었다. 따라서 총 재배기간이 6일 단축되어 재배회수가 연간 5.4회에서 6.0회로 높아지므로 재배사 이용율이 향상되어 농가의 소득향상에 기여할 것으로 기대된다.

Keywords