Cultural characteristics of Fomitopsis pinicola in log woods

소나무잔나비버섯(Fomitopsis pinicola) 원목재배 연구

  • 장현유 (한국농업전문학교 특용작물학과) ;
  • 오승희 (포항1대학 다이어트과학계열) ;
  • 이호진 (포항1대학 다이어트과학계열)
  • Published : 2005.09.30

Abstract

This study was carried out to investigate the cultural charateristics of Fomitopsis pinicola in log woods. The optimal conditions for log cultivation as follows; 1) Light effect, natural light 2) $CO_2$, 0.2% below 3) Low temperature shock, $15^{\circ}C$ for 5 days 4) log-length, 100~120cm 5) It takes 52~65 days for primodia induction is possible to harvest fruiting bodies for 5~6 months. Meanwhile, the total of 10 species pest including Trichoderma sp. occurred during the cultivation.

소나무잔나비버섯의 자실체 형성에 있어서 일광의 영향은 빛의 파장이 골고루 함유된 자연광이 가장 좋았다. $CO_2$ 농도는 0.2% 이상에서 자실체 형성에 영향을 미치기 시작하여 2% 이상에서는 자실체 형성이 되지 못한다. 온도의 영향은 $26^{\circ}C{\pm}2$에서 $15^{\circ}C$ 전후에서 자실체 형성을 촉진한다. 소나무잔나비버섯의 원목 길이가 120cm이고 직경이 6cm일 때 구멍수가 27개가 되며 10ccm일 때 45개, 20cm일 때 90개가 된다. 수확한 자실체를 72시간 동안 햇볕에 건조할 때 자실체 색깔이 생체와 비슷한 색택을 유지하여 가장 좋았다. 소나무잔나비버섯의 재배중 발생하는 병충해는 T. viridae외 6가지 곰팡이와 1종의 세균 Psedomonas sp., 원목 주위에 흰개미, 버섯파리, 딱정벌레류가 발견되었다.

Keywords