Abstract
Histological observations on the barbels of catfish (Siluridae) in Korea are reported. The mandibular barbel of Far Eastern catfish, Silurus asotus, has epidermis and dermis surrounding an axial rod of cartilage. The stratified epidermis embodies mucous cells, club cells, and taste buds. The mucous cells, which are thin rims of basophilic cytoplasm, and the taste buds, which are basophilic, are located at the surface and the distal portion of the epidermis, respectively. The basement membrane lies between the epidermis and dermis except in places of dermal papillae. The dermis is made up of loose connective tissue fibers enclosing nerve bundles and blood vessels. The central region of cartilage is innermost and enclosed within muscle layers. The mandibular barbel of slender catfish, S. microdorsalis, has an identical structure to those of the Far Eastern catfish however, the percentage thickness of epidermis in the upper and lower parts of the barbel and the number of taste buds in the upper and middle parts of the barbel are different from those of Far Eastern catfish. This study shows that the mandibular barbels in Far Eastern catfish and slender catfish are of a stiff and flexible type.
한국의 메기과 (Siluridae) 어류의 수염을 조직학적으로 조사하였다. 메기, Silurus asotus의 상악 수염은 연골성 중축을 감싸는 진피와 표피로 구성 되었다. 표피층에는 점액세포, 과립형세포 및 미뢰가 있었다. 세포질이 약한 호염기성을 보이는 점액세포와 호염기성을 보이는 미뢰는 각각 표피의 표면과 표피 말단 부위에 위치 하였다. 표피와 진피는 기저막으로 구분되며 진피는 소성결합조직으로 구성 되었으며 신경세포와 혈관이 내재하고 있었다. 수염의 가장 내부에 연골성 중축이 존재 하였으며 근육층으로 둘러싸여 있었다. 미유기, S.microdorsalis의 상악 수염 구조는 메기의 상악 수염 구조와 비교시 별다른 차이는 보이지 않았으나, 상악 상부와 하부에서의 표피 % 두께 및 상악 상부와 중부에서의 미뢰 수에 있어 미유기는 메기에 비해 차이를 보였다. 본 연구결과 메기와 미유기의 상악 수염은 딱딱하고 굴절성형(stiff and flexible type)으로 파악 되었다.