Variation of Nitrate Content on Distributed Vegetables in Korea

국내유통 채소류의 질산염 함량변이

  • Lee Ju-Young (Department of Plant Nutrition, National Institute of Agricultural Science and Technology) ;
  • Park Yang-Ho (Department of Plant Nutrition, National Institute of Agricultural Science and Technology) ;
  • Jang Byoung-Choon (Department of Plant Nutrition, National Institute of Agricultural Science and Technology) ;
  • Kim Seok-Cheol (Research Management Division, Rural Development Authority) ;
  • Kim Pil-Joo (Division of Applied Life Science, Graduate School, Gyeongsang National University) ;
  • Ryu Su-Noh (Department of Agricultural Science, Korea National Open University)
  • 이주영 (농업과학기술원 식물영양과) ;
  • 박양호 (농업과학기술원 식물영양과) ;
  • 장병춘 (농업과학기술원 식물영양과) ;
  • 김석철 (농촌진흥청 연구관리과) ;
  • 김필주 (경상대학교 응용생명과학부) ;
  • 류수노 (한국방송통신대학교 농학과)
  • Published : 2005.11.01

Abstract

Nitrate contents of lettuce and chinese cabbage which aye consumed mostly in vegetables in Korea were $403\~6,935$ (mean 3,088), $31\~5,391$ (mean 2,412), and $310\~6,374$ (mean 3,017) mg/kg, respectively. Nitrate contents of root vegetables and fruit vegetables were lower than those of leaf vegetables. There was no different of nitrate content in vegetables by area, but the nitrate contents of summer vegetables were higher than those of winter vegetables. Nitrate contents of Danmugi, Kimchi, and Young radish Kimchi were 346, 1,411, and 3,240 mg/kg, respectively. Nitrate contents of juice of Danmugi, Kimchi, and younger radish Kimchi were 340,979, and 1,383 mg/kg, and there was no different of nitrate content by area.

1. 국내 유통되고 있는 채소류중 소비량이 많고 신선 채소로 이용되고 있는 시금치, 상추, 배추의 평균 질산염함량은 각각 $403\~6,935$ (평균 3,088), $31\~5,391$ (평균 2,412), $310\~6,374$ (평균 3,017)mg/kg으로 각 시료에 따라 다양한 분포 특성을 보였다. 2. 근채류와 과채류 중 질산염함량은 엽채류에 비해 상당히 낮았고, 최근 소비량이 다소 증가하고 있는 특수채소류의 평균 질산염함량은 종류에 따라 다양한 분포특성을 보였으며, 조사된 14종의 특수채소 중 청경채와 취나물을 제외한 대부분의 채소류는 평균 3,000mg/kg의 낮은 질산염 분포를 보였다. 3. 신선 채소 중 질산염함량은 지역간에 차이는 발견할 수 없었으며 하절기 시료가 동절기에 비해 높은 질산염함량 분포를 보였다. 4. 가공채소 중 단무지와 배추김치, 열무김치 즙액중의 평균 질산염 함량은 각각 평균 346, 1,471, 3,240mg/kg이었고, 국물 중 질산염 함량은 각각 340, 979, 1,383mg/g이었으며, 지역간 큰 차이는 보이지 않았다. 신선 채소류 중 질산염이 가공과정을 통해 다량 저감되었으며, 가공 채소류의 질산염함량이 신선 채소류의 질산 염함량 보다 낮은 값을 나타내었다.

Keywords

References

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