경북 지역의 연차간 쌀 품질 변이

Yearly Variation of Rice Quality in Gyeoungbuk Province

  • Won Jong Gun (Gyeoungbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Lee Sun Hyung (Gyeoungbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Choi Jang Soo (Gyeoungbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Park Sang Gu (Gyeoungbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Ahn Duok Jong (Gyeoungbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Park So Deuk (Gyeoungbuk Agricultural Technology Administration) ;
  • Son Jae Keun (Division of Plant Bioscience, College of Agriculture and Life Science, Kyungpook National University)
  • 발행 : 2005.11.01

초록

경북지역의 연차, 품종, 이앙시기, 질소 시비량에 있어서 쌀 품질의 변이를 분석하여 고품질 쌀 생산을 위한 최적 기술 투입을 위한 기초 자료로 사용하기 위해 2002년부터 2004년까지 3년간 시험을 실시한 결과는 다음과 같다. 1. 연차 및 지역별 미질 분석에서 식미치와 아밀로즈 함량의 변이계수가 $3.9\~4.3\%$로 낮아 변이가 적었으며, 단백질 함량과 완전미 비율의 변이계수는 $7.9\~12.2\%$로 비교적 높게 나타나 변이가 컸던 것으로 나타났다. 2. 지역별 품종간에 미질 변이에서도 아밀로즈함량과 식미치에서 변이계수가 $2.6\~3.6\%$로 낮았으며, 완전미 비율과 단백질 함량은 $5.4\~7.2\%$로 다소 높았다. 3. 동일 품종에 대한 이앙시기에 따른 쌀의 품질 특성 변이에서는 연차간 및 품종에서와는 달리 단백질 함량의 변이계수가 2.2로 가장 낮았고, 아밀로즈 함량과 완전미 비율에서 $3.1\~3.7$로 다소 낮았지만, 식미치에서는 $5.8\%$로 다소 높아 같은 품종이라도 이앙시기에 따라 식미치의 변화는 큰 것으로 나타났다. 4. 지역간 미질의 변이는 품종 및 이앙기 이동에 따른 변이 보다는 오히려 연차간에 나타나는 변이가 더 크게 나타났으며, 이는 기상의 영향을 많이 받았기 때문인 것으로 사료되었다. 5. 동일 품종에 있어서 질소시비량에 따른 미질관련 형질의 변화와 변이에서는 이화학적 특성 중 아밀로즈 함량은 변이계수가 1.8로 질소질 비료의 영향을 거의 받지 않았던 것으로 나타났고, 질소질 비료를 증시함에 따라 미립내의 단백질 함량은 증가하여 변이계수가 4.4로 그 변이도 컸던 것으로 나타났다. 식미치 또한 단백질 함량과 같은 결과를 보였다. 쌀의 외관상 품위에 있어서는 질소질 비료의 증량에 따라 분상질미의 증가율이 가장 높았다.

This study was carried out to improve the rice grain quality of Gyeoungbuk Province from 2002 to 2004. In variation of grain quality characteristics as the cultivation years were changed, the coefficient of variation (CV) of palatability and amylose content were relatively low as $3.9\~4.3\%$ and those of protein content and head rice rate were high as $7.9\~12.2\%$. Among the varieties, the tendency of variation was similar with cultivation years changing, CV of amylose content and palatability also low as $2.6\~3.6\%$ and those of head rice rate and protein content were high as $5.4\~7.2\%$. In variation as affected by shifting of transplanting times, the CV of protein content was low as 2.2, it was also relatively low in amylose content and head rice rate as $3.1\~3.7\%$, but it was high in palatability as $5.8\%$. As the nitrogen application levels were different the CV of amylase content was $1.8\%$ that it was not affected by the N levels. But in case of protein content, the CV was $4.4\%$ that the variation was somewhat increased, it suggested that as the N levels were increased the protein content was also increased. From these results, the rice quality characteristics showed the higher variation in the change of cultivation years than that in rice varieties, transplanting times or nitrogen levels.

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