한국축산시설환경학회지 (Journal of Animal Environmental Science)
- 제11권2호
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- Pages.125-134
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- 2005
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- 1226-0274(pISSN)
살균${\cdot}$ 숙성된 남은 음식물의 공정별 미생물 분포 및 Pepsin과 In vitro 소화율 평가
Changes of the Microbial Population and Determination of Pepsin and In vitro Digestibilities of Pasteurized and Cured Food Wastes
- 백용현 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학전공) ;
- 지경수 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학전공) ;
-
곽완섭
(건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학전공)
- Baik, Y. H. (Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University) ;
- Ji, K. S. (Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University) ;
-
Kwak, W. S.
(Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University)
- 발행 : 2005.08.01
초록
본 연구는 남은 음식물에 수분흡수제 또는 영양 보충제로 유기성 부산물인 제과부산물, 밀기울, 맥강, 육계분 등을 혼합한 후 rotary drum 방식의 반건식 살균처리 및 호기적 숙성 과정 별 혼합사료 내의 미생물 분포 및 사료단백질 pepsin 소화율과 in vitro 영양소 소화율을 측정하여 실제 동물 급여 시의 효능을 사전 예측하고자 실시하였다. 살균 처리 공정(
This study was conducted to evaluate changes of microbial population, pepsin digestibility of protein and in vitro digestibility of nutrients of food waste mixture pasteurized and cured using a rotary drum system. A pasteurization process (30 min at