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한국재래산양에 의한 혼파유형별 목초의 이용성 비교 연구

A Comparative Study on the Herbage Utilization for Mixture Types by Korean Native Goats

  • Lee, In-Duk (Division of animal Science and resources, College of Agriculture and Life Science, Chungnam National University) ;
  • Lee, Hyung-Suk (Woosong Information College)
  • 발행 : 2005.09.01

초록

본 연구는 2000년 7월부터 12월까지 충남대학교 생명과학대학 내 부속 환경조절축사에서 수행하였다. 공시된 혼파유형별 목초는 관행 혼파초지(orchardgrass 50+tall fescue 20+perennial ryegrass 10+ Kentucky bluegrass 10+white clover $10\%$), 다초종 혼파초지(orchardgrass 40+tall fescue 20+perennial ryegrass 10+Kentucky bluegrass 10+redtop 10+alfalfa 5+red clover $5\%$) 및 단순 혼파초지(orchardgrass 80+red clover $20\%$)의 3처리를 두어 1999년 9월 7일 경운초지조성 방법에 의해 조성된 기존초지에서 수확한 1번초(4월 20일)를 재래산양에 급여하여 목초의 이용성을 비교 분석하였다. 얻어진 결과는 다음과 같다. 건물섭취량은 다초종 혼파초지(30.2g/BWkg/day)가 관행(26.5g/BWkg/day)이나 단순 혼파초지(26.9/BWkg/day)에 비하여 다소 높은 결과를 보였으나 유의적인 차이는 없었다(p>0.05). 건물소화율과 세포내용물질(cellular constituents)의 소화율은 다초종 혼파초지가 관행이나 단순 혼파초지에 비하여 높은 결과를 보였으나 (p<0.05), NDF와 ADF 소화율은 혼파유형간에 유의적인 차이가 인정되지 않았다(p>0.05). 외관상 생물가는 다초종 혼파초지$(55.1\%)$가 관행 $(54.0\%)$이나 단순 혼파초지$(53.3\%)$에 비하여 높은 편이었으나 유의적인 차이는 인정되지 않았다.(p>0.05). 외관상 대사에너지 축적률은 다초종 혼파초지$(60.2\%)$가 관행$(56.9\%)$이나 단순 혼파초지$(55.9\%)$에 비하여 높았다(p<0.05). 이상의 결과로 보아, 재래산양에 의한 초지 유형별 목초의 질소 및 에너지의 이용성은 대체적으로 다초종 혼파초지가 다른 혼파유형에 비하여 개선되는 결과를 보였다.

The objective of this experiment was to compare the dry matter intake, nutrients digestibility and nitrogen and energy utilization of herbages from mixtures types; conventional mixtures(orchardgrass 50+ tall fescue 20+perennial ryegrass 10+Kentucky bluegrass 10+white clover $10\%$), complex mixtures (orchardgrass 40+ tall fescue 20+perennial ryegrass 10+Kentucky bluegrass 10+redtop 10+alfalfa 5+red clover $5\%$) and simple mixtures(orchardgrass 80+red clover $20\%$) by Korean native goats. This experiment was conducted by total collection method in laboratory, 2000. The voluntary DM intake per body weight was slightly higher f3r complex mixtures (30.2g) than those of other mixtures. but there was no significant difference. The digestibility of dry matter and cellular constituents were slightly higher for complex mixtures than those of other mixtures (p<0.05), but NDF and ADF digestibilities did not differ among mixtures. The retained nitrogen percent (apparently biological value) was slightly higher fer complex mixtures $(55.1\%)$ than those of other mixtures, but there was no significant difference among mixtures. Apparently retained digestible energy was slightly higher for complex mixtures $(60.2\%)$ than those of other mixtures (p<0.05). Based on the results, the nitrogen and energy utilization of herbage by Korean native goats were slightly higher for complex mixtures than those of other mixtures.

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