Niacin Upper Level Recommendation and Exposure Assessment of Foods and Multivitamin drugs

Niacin의 상한섭취량 제안 및 식품과 복합비타민제 섭취를 통한 인체 노출평가

  • Park Shin Hee (Division of Risk Assessment, National Institute of Toxicological Research) ;
  • Lee Hyo Min (Division of Risk Assessment, National Institute of Toxicological Research) ;
  • Yoon Eun Kyung (Division of Risk Assessment, National Institute of Toxicological Research) ;
  • Min Chung Sik (Division of Risk Assessment, National Institute of Toxicological Research) ;
  • Kim Hyeon Jeong (Division of Risk Assessment, National Institute of Toxicological Research) ;
  • Jun Eun Ah (Division of Risk Assessment, National Institute of Toxicological Research) ;
  • Ze Keum Ryon (Division of Risk Assessment, National Institute of Toxicological Research)
  • 박신희 (국립독성연구원 위해성평가과) ;
  • 이효민 (국립독성연구원 위해성평가과) ;
  • 윤은경 (국립독성연구원 위해성평가과) ;
  • 민충식 (국립독성연구원 위해성평가과) ;
  • 김현정 (국립독성연구원 위해성평가과) ;
  • 전은아 (국립독성연구원 위해성평가과) ;
  • 제금련 (국립독성연구원 위해성평가과)
  • Published : 2005.06.01

Abstract

Niacin (vitamin $B_{3}$) is the generic term for nicotinic acid (pyridine 3-carboxylic acid) and nicotinamide (nicotinic acid amide), and coenzyme forms of the vitamin. Large doses of nicotinic acid are associated with a number of adverse effects in human. The effects include flushing, skin itching, nausea, vomiting and gastrointestinal disturbance. This study was conducted to estimate daily intake of niacin by ingestion of food and multivitamin, and to identify risk value related with side effects, which can be caused by large dose intake in population having a typical lifestyle. Induced risk values by comparing only dietary intake level and intake level from both food and multivitamin with upper level as 35 mg/day were 0.53 and $0.81\~6.24$ respectively. Hazard Index over 1 means that occurrence of side effects would be expected in some population. When people intake multivitamin and functional food including niacin, risk value may increase more than risk value identified in this study.

본 연구에서는 식품 단일섭취 또는 식품과 일반의약품으로서의 복합비타민제의 병용섭취를 통해 niacin을 섭취한다는 노출시나리오를 설정하여 우리나라 성인의 niacin 1일 평균섭취량을 산출하였으며, 인체독성자료를 근거로 niacin의 상한섭취량(UL)을 제안하였고 그 값을 비교하여 niacin에 대한 위해지수를 산출하였다. 그 결과 식품 단일섭취 시 위해지수는 0.53,식품과 복합비타민제의 병용섭취 시 위해지수는 0.81-6.24라는 값이 얻어졌다. 일반적으로 위해지수가 1이상이면 건강한 인구집단에서 부작용 발생이 우려됨을 나타낸다 그러므로, 복합비타민제를 병용섭취 하는 일부경우에서는 악영향이 발생할 가능성이 있다고 할 수 있다. 식품을 통한 자연적인 niacin의 섭취로는 악영향이 보고되고 있지 않으나$^{3), 12),}$ 복합비타민제 또는 최근 소비량이 급증하고 있는 비타민 강화 건강기능식품 및 영양보조제 등의 섭취를 통해 niacin으로 인한 악영향의 발생이 우려되므로 지속적이고 세심한 위해성평가와 함께 민감그룹 및 임산부, 수유부 등 특정그룹에 대한 UL설정연구가 이루어져야 할 것으로 생각된다.

Keywords

References

  1. Han, J.H. and Kim, S.H. : Vitam in-M ineral Supplem ent Use and Related Variables by Korean Adolescents, Korean J Nutrition, 32(3), p.268-276 (1999)
  2. Kim, Y. and Na, H.J.: Food Sources of Thiamin, Riboflavin and Niacin Based on Food Com position Table and National Annual Food Supply Data in Food Balance Sheet, 한국영양학회지, 3 (7), p.809-820 (2001)
  3. Food Standards A gency (U.K. FSA) : New FSA advice on safety of high doses of vitamins and minerals, FSA press releases (2003)
  4. 장승엽, 최돈웅, 김미정, 김희성, 장수현, 정기숙, 김지하, 장성재, 최종원 : 복합비타민제의 안정성평가 국제조화에 관한 연구, 식품의약품안전청연구보고서, 7, p.468 (2003)
  5. '01 국민건강.영양조사', 보건복지부 (2002)
  6. Horwitt, M.K., Harper, A.E. and Henderson, L.M .: Niacintryptophan relationships for evaluating niacin equivalents, Am J Clin Nutr, 34, p. 423 (1981)
  7. 식품의약품안전청, 2004년 식품의약품 통계연보', 제6호, p.120 (2004)
  8. Rader, J.I., Calvert, R.J., Hathcock, J.N. : Hepatic toxicity of unmodified and time-release preparations of niacin, Am J Med, 92, p.77 (1992)
  9. Sebrell, W.H. and Butler, R.E. : A reaction to the oral adm inistration of nicotinic acid, JAMA, 111, p.2286-2287 (1938) https://doi.org/10.1001/jama.1938.02790510034009
  10. Spies, T.D., Bean, W.B. and Stone, R.E. : The treatment of subclinical and classic pellagra. Use of nicotinic acid, nicotinic acid am ide and sodium nicotinate, with special reference to the vasodilator action and the effect on mental sym ptoms. JAMA, 111, p.584-592 (1938) https://doi.org/10.1001/jama.1938.02790330004002
  11. Pozzilli, P., Visalli, N., Signore, A., Baroni, M.G., Buzzetti, R., Cavallo, M.G., Boccuni, M.L., Fava, D., Gragnoli, C., Andreani, D., Lucentini, L., Matteoli, M.C., Crino, A., Cicconetti, C.A., Teodonio, C., Paci, F., Amoretti, R., Pisano, L., Pennafina, M.G., Santopadre, G., M arozzi, G., Perrone, F., Greco, A.V., Ghirlanda, G. : Double blind trial of nicotinam ide in recent-onset IDDM (the IMDIAS III study), Diabetologia, 38, p.848-852 (1995) https://doi.org/10.1007/s001250050362
  12. Institute of M edicine of The National Academ ies : Dietary Reference Intakes for Tiam in, riboflavin, Niacin, Viamin $B_6$, Folate, Vitamin $B_{12}$, Pentothenic Acid, Biotin, and choline, The National Academies Press, p.138 (1999)