디자인학연구 (Archives of design research)
- 제18권3호
- /
- Pages.191-198
- /
- 2005
- /
- 1226-8046(pISSN)
- /
- 2288-2987(eISSN)
비교 연구를 통한 그리드 메뉴의 효율성 평가
Comparative Robustness and Efficiency of the Grid Menu
초록
컴퓨터 시스템에서 화면상의 복수의 항목 중에서 특정 항목을 선택하고 실행하기 위해 가장 널리 사용되는 도구가 메뉴인데 정보량이 급격하게 증가하면서 동적 메뉴와 같은 새로운 메뉴가 많이 개발되고 있다. 본 연구에서는 실험을 통해 풀다운(pull-down) 메뉴, 피시아이(fisheye) 메뉴, 그리드(grid) 메뉴의 객관적 수행도(수행시간, 오류)와 사용자의 주관적 평가(단순성, 사용 효율성, 친근성, 전반적 선호도)를 비교분석 하였다. 중간 수준의 메뉴 항목이나 작은 화면을 고려하여 개발된 그리드 메뉴는 메뉴 항목의 수가 중간 수준(50개)이나 많은 수준(100개)일 때, 풀다운 메뉴와 피시아이메뉴보다 수행시간에 있어 효율적인 것으로 나타났다. 메뉴항목의 수와 수행시간 사이에는 모든 메뉴가 비례관계를 보였으나 그리드 메뉴가 가장 둔감하게 반응하였다. 풀다운 메뉴와 그리드 메뉴는 피시아이 메뉴에 비해 보다 간단하고, 친근하고, 효율적인 것으로 평가되었으며 42.3 퍼센트의 피험자가 그리드 메뉴가 메뉴들 중에서 가장 우수하다고 평가하였다. 결론적으로 그리드 메뉴는 메뉴 항목의 수가 적거나 중간 정도의 수준일 때 효율적인 디자인 대안으로 선정될 수 있을 것으로 판단되며 모바일 기기에서의 효율성을 살펴보기 위해선 보다 심도 깊은 연구가 요구된다.
Menu is the most common interaction tool to select and execute a specific menu item from multiple menu options. With the very rapid increasing amount of information, various new menu designs have been developed. In this research, the pull-down menu, fisheye menu and grid menu were tested to compare the performance time, error rate, simplicity, usefulness, user friendliness, and overall user preference of each menu type. The grid menu was more efficient in selection speed than the pull-down and fisheye menus when the number of menu-items was 50 and 100. The time needed to choose a menu-item with a grid menu was less affected by the size of menu. The pull-down and the grid menus were considered to be more satisfactory, simple, user friendly, and useful than the fisheye menu. 42.3 percent of subjects indicated that the grid menu was their preferred selection tool among the menus. The grid menu is an efficient and robust alternative menu choice for small and middle size menu list. Further study is required to examine the possibility of grid menu on mobile devices.