Investigative Magnetic Resonance Imaging
- 제9권1호
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- Pages.30-35
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- 2005
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- 2384-1095(pISSN)
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- 2384-1109(eISSN)
뇌기능 자기공명영상 장치를 이용한 짠맛 자극에 따른 인간 뇌의 반응에 대한 기초 연구
Salty-taste Activation of Human Brain Disclosed by Gustatory fMRI Study
- 김수현 (인제대학교 의용공학과) ;
- 최기승 (인제대학교 의용공학과) ;
- 이현용 (부산백병원 진단방사선과) ;
- 신운재 (부산백병원 진단방사선과) ;
- 은충기 (인제대학교 의과대학 부산백병원 진단방사선과, 인제대학교 의료영상과학대학원) ;
- 문치웅 (인제대학교 의용공학과, 인제대학교 의료영상과학대학원)
- Kim S.H. (Department of Biomedical Engineering, Inje University) ;
- Choi K.S. (Department of Biomedical Engineering, Inje University) ;
- Lee H.Y. (Department of Diagnostic Radiology, Pusan Paik Hospital) ;
- Shin W.J. (Department of Diagnostic Radiology, Pusan Paik Hospital) ;
- Eun C.K. (Department of Diagnostic Radiology, College of Medicine, Inje University, Graduate School of Medical Imaging, Science Inje University) ;
- Mun C.W. (Department of Biomedical Engineering, Inje University, Graduate School of Medical Imaging, Science Inje University)
- 발행 : 2005.06.01
초록
목적 : 본 논문은 뇌 기능 자기공명영상(Brain Functional Magnetic Resonance Imaging: Brain fMRI)을 이용하여 짠 맛 자극에 대한 인지활동으로 뇌 신경세포의 활성화에 따른 국소 대사 및 혈류역학적 변화가 일어나는 뇌 영역을 분석 및 가시화함으로써 맛에 대한 뇌 활성화 부위의 기초자료를 마련하고자 하였다. 대상 및 방법 : 건강한 비흡연 남자 12명을 대상으로 1.5T MRI 장치에서 혈액산소수준의존(Blood Oxygen Level Dependent, 이하 BOLD) 방법을 이용한 fMRI 실험을 수행하여 인간의 미각 중 짠맛에 대한 반응을 관찰하였다. 잔 맛의 자극은
Purpose : The purpose of this study is to observe the blood oxygen level dependent (BOLD) contrast changes due to the reaction of human brain at a gustatory sense in response to a salty-taste stimulation. Materials and Methods : Twelve healthy, non-smoking, right-handed male subjects (mean age: 25.6, range: 23-28 years) participated in this salty-taste stimulus functional magnetic resonance (fMRI) study. MRI scans were performed with 1.57 GE Signa, using a multi-slice GE-EPI sequence according to a blood-oxy-gen-level dependent (BOLD) experiment paradigm. Scan parameters included matrix size
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