Comparison of EEC-4 Plate Test and Charm II Test in Residual drug Screening Methods on Meats

식육 중 잔류물질 스크리닝법인 EEC-4 Plate Test와 Charm II Test 비교

  • Ham Hee-jin (Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Invironment) ;
  • Kim Doo-whan (Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Invironment) ;
  • Kweon Taek-boo (Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Invironment) ;
  • Lee Jung-hark (Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Invironment)
  • 함희진 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 김두환 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 권택부 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 이정학 (서울특별시 보건환경연구원)
  • Published : 2004.12.01

Abstract

It was carried out to compare the relationship of EEC 4-plate test method and Charm II test method by HPLC. 46 only tetracyclines, 4 only sulfonamides, 4 sulfonamides+tetracyclines, one amphenicols+tetracyclines, and one amphenicols+sulfonarnides+tetracyclines, it was detected on 71 porks of EEC 4-plate positive or Charm II positive by HPLC. In case of sulfonamides and chloramphenicols, two test methods had related with each other, but had no relation in tetracyclines. Also, it was $10.5\%(6/57)$ tetracyclines, $81.8\%(9/11)$ chloramphenicols that were EEC 4 plate positive or Charm II positive, but not detectrd by HPLC. Consequently, EEC 4-plate test method and Charm II test method were suitable by screening test on antibiotics and sulfonamides etc.

잔류물질 간이 시험법으로 EEC-4 plate test와 Charm II test가 항생물질과 합성항균제 잔류검사에 널리 이용되고 있는 바, 이들 상호간의 결과 수치를 비교, 분석한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. EEC-4 plate혹은 Charm II 에서 양성으로 나타난 돈육 71건에 대하여 HPLC로 정량 분석한 결과, only tetracyclines 46건, only sulfonamides와 solfonamides+tetracyclines가 각각 4건씩, amphenicols+tetracyclines와 amphenicols+sulfonamides+tetracyclines가 각각 1건씩 검출되었고, 15건에서는 검출되지 않았다. Sulfonamides 계열에서 검출된 9건의 경우, Charm-II test 결과 수치가 낮은 경우에 정량 검출량이 높게 나타났고, EEC-4 plate test 결과 pH 6.0, pH 7.2, pH 8.0 모두에서 양성으로 나타나는 등 두 시험방법 간에 연관성이 있었고, chloramphenicols 계열에서 검출된 2건과 검출되지 않은 7건의 경우, Charm-II test결과 수치가 낮은 경우에는 오히려 정량 검출되지 않았으나, control point 근방의 양성 수치에서는 검출량이 높게 나타날 뿐 아니라 EEC-4 plate test에서도 pH6.0, pH7.2, pH8.0 모두에서 양성으로 나타나는 등 두 시험방법 간에 연관성이 있었다. 한편, tetracycline계열의 경우, EEC-4 plate와 Cham-II간에 연관성은 없었다. 또한, EEC-4 plate와 Charm II에서 각각 양성을 나타내었으나 HPLC에서는 검출되지 않는 경우는 tetracyclines계열에서는 $10.5\%(6/57)$, sulfonamides계열의 경우는 없었고, chloramphenicols계열의 경우는 $81.8\%(9/11)$로 각각 나타나 EEC-4 plate와 Charm II가 세 가지 잔류물질 시험에 대한 screening method로서 적합함을 알 수 있었다.

Keywords

References

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