Abstract
This experiment was conducted to determine economic application method of Yakto among 6 application method : amount of Yakto application 3 plots(70 l, 25.5 l, 13.3l/kan), and added side dressing(3 l/kan) each plot. The reduced Yakto application(25.5 l/kan) with side dressing(3 l/kan) showed similar root diameter, fresh weight of roots and yield of good seedlings to standard Yakto application(70 l/kan). And also this application method of Yakto gave similar content of Ca and Mg, but the lower content of N, P, K in roots to standard Yakto application(70 l/kan). These suggested that 25.5 l Yakto application added side dressing(3 l/kan) per kan might be economical application method of Yakto.
본 시험은 약토 시용량을 절약하기 위하여, 약토 시용량을 기준 70(l/칸)보다 줄이고, 부족분을 추비로서 대체 가능성을 검토하였다. 약토의 시용량을 줄이고 추비를 시용한 처리구(25.5l+SD)는 관행(70l)구보다 근직경, 근생체중 및 식재가능묘삼 생산량이 대등하여, 약토를 절감할 수 있는 시용방법으로 제시되었다. 약토의 시용량을 줄이고 추비를 시용한 처리구(25.5l+SD)는 관행(70l)구보다 묘삼뿌리에서 질소, 인산 및 칼리의 함량이 낮았으나, 칼슘과 마그네슘은 차이가 없었다.