Hydrolysis of Blood, Egg and Gluten Meals with the Extracts from the Skins of Pineapple and Kiwi

파인애플과 키위 과피 추출물을 이용한 가축 혈액, 파란, 글루텐 분말의 가수분해 조건

  • Ma J.S. (Department of Animal Resources and Biotechnology, College of Agriculture and Life Science, Chonbuk National University) ;
  • Shim K.S. (Department of Animal Resources and Biotechnology, College of Agriculture and Life Science, Chonbuk National University) ;
  • Zhang G.Q. (Department of Animal Resources and Biotechnology, College of Agriculture and Life Science, Chonbuk National University) ;
  • Park G.H. (Department of Animal Resources and Biotechnology, College of Agriculture and Life Science, Chonbuk National University)
  • 마정숙 (전북대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과) ;
  • 심관섭 (전북대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과) ;
  • 짱광친 (전북대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과) ;
  • 박강희 (전북대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과)
  • Published : 2004.08.01

Abstract

The protein in the extracts from the skins of pineapple and kiwi and the optimal conditions to hydrolyze blood, egg and gluten meals with them were investigated. Protein analysis by SDS-polyacylamide gel electrophoresis showed one protein band with 22 kd molecular weight in the pineapple skin extract, and Hve protein bands with 27 kd, 22.5 kd, 22 kd, 19 kd, and 14.4 kd molecular weight in the kiwi skin extract. The 22 kd protein in the pineapple skin extract is assumed to be bromelain, and the 27 kd protein in the kiwi skin extract is assumed to be actinidin, both are pretense. The optimal conditions for hydrolysis of blood, egg, and gluten meals we: 6-24 hours in time, $60^{\circ}C$ in temperature, and pH 4-pH 7.

파인애플과 키위의 과피 추출물의 단백질분석과 이를 이용한 혈분, 파란분말 그리고 글루텐 분말의 가수분해 최적 조건을 조사하였다. 전기영동에 의하여 단백질을 분석한 결과 파인애플 과피 추출물에서는 분자량 22 kd의 단백질이 나타났으며 키위의 과피 추출물에서는 분자량 27 kd, 22.5 kd, 22 kd, 19kd 그리고 14.4 kd인 단백질 6종이 나타났다. 파인애플 과피 추출물에서 나타난 22 kd 단백질은 단백질 분해효소인 bromelain인 것으로 추정되며, 키위 과피 추출물에서 나타난 27 kd 단백질은 단백질 분해효소인 actinidin인 것으로 추정된다. 파인애플과 키위의 과피 추출물을 이용한 혈분, 파란 분말 그리고 글루텐 분말의 가수분해 최적 시간, 온도 및 pH는 각각 6에서 24시간, $60^{\circ}C$ 그리고 pH 4 에서 7의 범위인 것으로 나타났다.

Keywords