Changes of multi-purpose solutions for soft contact lens depending on using period or keeping temperature

사용기간 및 온도에 따른 소프트콘택트렌즈 다목적용액의 변화

  • Park, Mi-Jung (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology) ;
  • Ha, Ju-Ryung (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology) ;
  • Lee, Young-Min (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology) ;
  • Han, Hyeun-Woo (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology) ;
  • Kim, Seung-Tae (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology)
  • 박미정 (서울산업대학교 안경광학과) ;
  • 하주령 (서울산업대학교 안경광학과) ;
  • 이영민 (서울산업대학교 안경광학과) ;
  • 한현우 (서울산업대학교 안경광학과) ;
  • 김성태 (서울산업대학교 안경광학과)
  • Received : 2004.06.18
  • Published : 2004.12.31

Abstract

To investigate changes of multi-purpose solutions for soft contact lens(MPS) depending on using period or keeping temperature, we evaluate four brands of MPS. No significant difference was seen in protein deposit removing efficacy after samples had used for 24 weeks and kept at $4^{\circ}C$, $20^{\circ}C$ or $30^{\circ}C$. The pH values of the samples of 4 brands measured weekly over the 24 week testing period. The initial average pH value of samples were 7.0, 7.5, 7.6 or 8.2. One brand of MPS was in the range of the threshold for ocular awareness, which is outside the zone of 6.6 ~ 7.8. During the testing period, the pH value were decreased in using period-dependent manner. At the 24th week, the average pH values of samples turned to 6.6, 7.2, 7.2 or 7.7. However, the difference of keeping temperature was not associated with decreased levels of pH values. After 24 weeks, one of total 36 samples was contaminated by bacteria. Furthermore, the change of components was shown after 24 weeks in the analysis using thin layer chromatography and the analysis of UV absorption pattern. The results of our study provides that the keeping temperature of MPS is not the important factor of changes of MPS, but the using period of MPS can cause contact lens wearers discomfort.

사용기간과 보관 온도에 따른 소프트콘택트렌즈 다목적용액의 변화를 알아보기 위해 4개 회사의 제품을 조사하였다. 실험에 사용한 다목적용액들을 각각 $4^{\circ}C$, $20^{\circ}C$$30^{\circ}C$로 보관하면서 24주간동안 단백질 제거 효능을 측정한 결과, 사용기간이나 보관용도에 따라 통계적으로 의미있는 변화가 나타나지 않았다. 다목적 용액들의 pH를 24주 동안 매주 측정한 결과, 개봉 직후 pH는 각기 7.0, 7.5, 7.6 및 8.2로 제품마다 큰 차이가 났으며 한 제품은 안자극을 유발시키지 않는 pH인 6.6~78 범위를 벗어났다. 24주간의 시험기간 동안 pH는 점점 산성화되어 24주에 이르러서는 제품들의 평균 pH는 6.6, 7.2, 7.2 및 7.7로 되어 제품에 따라서는 사용기간에 따라 역시 자극감을 느끼는 pH가 될 수 있음을 알 수 있었다. 그러나, 이러한 pH 변화는 보관온도와는 관계가 없었다. 또한 24주 동안 사용한 한 개의 다목적용액에서 세균의 오염이 관찰되었으며, 박층크로마토그라피와 UV 흡광 양상비교를 통한 성분의 변화여부 분석에서 성분의 변화가 나타남을 확인하였다. 본 연구로 다목적 용액의 변화가 보관온도와는 상관이 없었지만, 보관기간과는 큰 연관성이 있어 착용자에게 불편감을 초래할 수 있는 것으로 확인되었다.

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