Effect of Prunus mume Extract on Dongchimi Fermentation

매실농축액의 첨가가 동치미 발효 숙성에 미치는 영향

  • Choi Moo Young (Dept. of Food science and Nutrition, Sangji University) ;
  • Oh Hae Sook (Dept. of Food science and Nutrition, Sangji University) ;
  • Park Hee Juhn (Dept. of Botanical Resources. Sangji University)
  • Published : 2004.12.01

Abstract

The physicochemical and microbiological studies were conducted to examine the effect of Prunus mume extract on the Dongchimi fermentation. Dongchimi with the addition of various levels (0, 0.05, 01, 0.2 or 0.3%) of Prunus mume extract was fermented at $10^{\circ}C$ for 30 days. The pH of the product decreased in the course of fermentation and it was between 3.8~4.2 at 6~8 days fermentation. Total acidity was decreased by the addition of Prunus mume extract. A more rapid decrease in pH and an increase in total acidity were observed in the control Dongchimi than in that with added Prunus mume extract. The content of vitamin C increased for up to 10 days of fermentation and then gradually decreased. Reducing sugar content increased for up to 10 days, and the highest of sugar content was shown in the Dongchimi with 0.3% of added Prunus mume extract. As Prunus mume extract levels increased, the total viable cell number and the Lactobacillus cell number decreased. Dongchitni in which Prunus mume extract was added gained it,j optimum taste after 10 days of fermentation. The results of this study indicate that Prunus mume extract causes a delay in the fermentation of Dongchimi by slowing down pH drop and inhibiting the Lactobacillus cell growth.

본 연구에서는 매실농축액을 동치미에 첨가함으로써 동치미의 발효숙성에 미치는 영향을 조사하였다. 매실농축액을 0, 0.05, 0.1, 0.2 및 0.3% 첨가하여 제조한 동치미를 $10^{\circ}C$에서 30일간 숙성시키면서 이화학적 특성 및 미생물학적 특성을 조사하였다. pH는 발효가 진행되면서 감소하고, 발효 6~8일에 pH 3.8 - 4.2를 나타내었다. 산도의 변화는 매실농축액 첨가에 의해 감소하였다 산도의 증가 및 pH의 감소는 매실농축액 첨가에 비해 무첨가구에서 보다 빨리 나타났다. 총 비타민 C의 함량은 발효 10일까지 지속적 증가를 보이다가 점차 감소하였다. 환원당 함량은 발효 10일까지 증가를 보였으며 특히, 매실농축액 0.3% 첨가구가 가장 높았다. 동치미 발효 시 총균수와 젖산균의 경우는 매실농축액 첨가에 따라 생육이 억제되었다. 관능검사는 매실농축액 첨가구가 발효 10일에 좋은 향기와 전체적 기호를 보였다. 이상의 결과로 매실농축액이 동치미 내에 미생물들을 억제하여 동치미 발효숙성을 지연시키는 효과를 나타내고 있다.

Keywords