Abstract
A feeding trial was carried out to investigate the effect of supplemental complex probiotics on performances, physio-chemica1 properties of meat and inetestinal microflora in broiler chicks. Four hundred eighty broiler chickens, one days old with mixed sexes were fed one of four diets containing 0, 0.1, 0.2 and 0.4% complex probiotics for 7 weeks. There were four replicates with thirty chicks per pen. Diet contained ME 3,100, 3,l00kcal/kg, and CP 22.0, 20.0% for starting and finishing period, respectively. Body Weight gain of chicks fed the complex probiotics tended to increase from the frist week and all complex probiotics higher than control from the 4th week. Chickens fed the diets containing 0.2% probiotics had higher(P<0.05) than those fed the other levels from the 4th week to 5th week. Feed conversion also improved significantly(P<0.05) in the supplemental 0.2% probiotics from the 4th week to 5th week. In physio-chemica1 properties of meat, carcass rate increased significantly(P<0.05) in the supplemental 0.4% probiotics compared to that of control at 7 weeks overall means and abdominal fat pad rate increased significantly(P< 0.05) in the supplemental 0.2% probiotics compared to that of control. Cooking loss decreased significantly(P<0.05) in the supplemental all probiotics. But shear force increased significantly(P<0.05) in the supplemental 0.4% probiotics. The number of ileum and cecum Lactobacillus spp. tended to increase in the supplemental complex probiotics at 7 week of age, but was not significantly different. As the result, supplemental complex probiotics increased performance and physio-chemica1 properties of meat and the number of intestinal Lactobacillus of broiler chicks.
본 연구는 복합생균제의 급여가 육계의 생산성, 육의 이화학적 특성 및 장내미생물에 미치는 영향을 구명하고 실시하였다. 공시계는 육계초생추 Cobb 480수를 이용하였으며 평사에서 7주간 사용하였다. 시험사료에 첨가된 복합생균제의 첨가수준은 0.1%, 0.1%, 0.4%였으며 기초사료 영양소 함량은 사육전기(0${\sim}$3주)에 ME 3,100kcal/kg, CP 22.0%, 후기(4${\sim}$7주)에는 각각 3,100kcal/kg, 20.0%로 하였다. 복합생균ㄹ제의 급여에 의한 육계의 주령별 체중변화는 4주령까지는 첨가구와 대조가간에 차이를 나타내지 않았는데, 5주령에서는 0.2% 첨가구만 대조구와 유의적인 차이를 보였으나(P<0.05), 6주령에서는 모든 첨가구가 대조구보다 유의적으로 무거웠다.(P<0.05). 사료섭취량은 전기간에서는 통계적인 유의성은 없었으나 6${\sim}$7주령에 0.4% 첨가구가 대조구보다 유의적으로 적게 섭취하였으며(P<0.05), 사료요구율은 4${\sim}$5주령에 0.2% 첨가구가 대조구에 비하여 유의적으로 개선되었으나(P<0.05), 전 시험기간 동안에는 복합생균제의 첨가에 의한 차이를 나타내지 않았다. 7주령시 도체율은 암. 수 전체평균에서 0.4% 첨가구가 무첨가구에 비해 2.80% 증가하였으며(P<0.05), 보강지방축적율은 암.수 전체평균에서 0.2% 첨가구가 무첨가구에 비하여 상당히 개선된 것으로 나타났다. 계육의 가열 감량은 0.4% 첨가구를 제외한 나머지 첨가구가 대조구에 비하여 유의적으로 낮았으며(P<0.05), 전단력은 0.4% 첨가구가 가열 감량과는 반대로 오히려 높았다(P<0.05). 회장과 맹장내의 매생물의 변화는 전체적으로 처리간 통계적 유의성은 보이지 않았으나, 회장과 맹장내의 유산균 수에 있어서는 첨가구가 무첨가구에 비하여 다소 증가되는 경향을 나타내었다. 본 연구의 결과를 종합해 보면, 육계초길부터 급여된 복합생균제가 육계후기에 그 균총이 장내에 정착하게 됨으로 장내 유해세균의 수를 감소시키고, 영양소 흡수에 최적의 조건을 조성하여 생산성 향상을 가져올 수 있을 것으로 사료된다.