DOI QR코드

DOI QR Code

Comparison of Forage Yield and Quality of Forage Legume

콩과목초의 사초 수량 및 품질 비교

  • Kim, J.D. (Cheonan Yonam College, SChool of Agric. Biotechnol) ;
  • Kim, S.G. (Seoul National University) ;
  • Kwon, C.H. (Cheonan Yonam College, SChool of Agric. Biotechnol)
  • Published : 2004.06.30

Abstract

Forage legumes are being used as an important source of protein for dairy farm as well as nitrogen fertilizer. This experiment was conducted to evaluate forage production and quality of five legumes at Cheonan Yonam College Experimental Livestock Farm for 1 year(2001-2002). Five legumes were crimson clover (Trifolium incarnatum L.) 'Tibbee', hairy vetch(Vicia villosa Roth) 'Common', red clover(Trifolium pratense L.) 'Kenland', persian clover(Trifolium resupinatum L.) 'Leeton', alfalfa(Medicago sativa L.) 'Vernal'. All legumes were shown cold hardiness of 8 rating or higher except crimson clover(7 rating). Flowering stage was observed 23th of April for crimson clover, 13th of May for hairy vetch, 3rd of May for red clover, and 12th of May for alfalfa. But persian clover didn't at harvest. Dry rnatter(DM) of crimson clover(17.6%) was the highest among legumes. In DM and total digestible nutrients(TDN) yields, crimson clover and hairy vetch were higher than those of other legumes. The crude protein of hairy vetch(20.5%) was the highest among legumes. In neutral detergent fiber(NDF) and acid detergent fiber(ADF), persian clover was the lowest(35.0% and 25.0%). Calculations of relative feed value(RFV) based on NDF and ADF of legumes were over 125(Prime degree) except hairy vetch. RFV and TDN of persian clover were the highest among legumes. According to the results of this study, crimson clover and hairy vetch are excellent in forage yield. Persian clover is superior in forage quality among legumes.

콩과목초는 젖소의 중요한 단백질 공급원이며 토양에는 질소비료원이다. 본 시험은 콩과목초의 사초생산성과 품질을 비교하기 위하여 천안연암대학의 실습농장에서 실시하였다. 공시한 콩과목초 5초종은 2모작이 가능한 목초로 크림손 클로버(Trifolium incarnatum L.) 'Tibbee', 헤어리 베치(Vicia villosa Roth) 'Common', 레드클로버(Trifolium pratense L.) 'Kenland', 페르시안 클로버(Trifolium resupinatum L.) 'Leeton', 알팔파(Medicago sativa L.) 'Vernal' 이다. 콩과목초의 내한성은 크림손 클로버가 7점인 것을 제외하고는 공시품종 모두가 8점 이상으로 양호하였다. 콩과목초의 개화기는 크림손 클로버가 4월 23일로 공시초종 중에서 가장 빨리 개화하였으며, 헤어리 베치는 5월 13일, 레드 클로버는 5월 3일, 알팔파는 5월 12일에 개화하였다. 그러나 페르시안 클로버는 수확시까지 출수를 하지 않았다. 수확시 건물률은 크림손 클로버가 17.6%로 공시초종 중에서 가장 높았다. 건물 및 TDN 수량은 크림손 클로버와 헤어리 베치가 공시초종 중에서 가장 많앗다. 조단백질 함량은 헤어리 베치가 20.5%로 가장 높았다. NDF 및 ADF 함량은 페르시안 클로버가 35.5 및 25.0%로 가장 적었다. NDF와 ADF를 근거로 계산한 상대사료가치(RFV)는 헤어리 베치를 제외하고는 콩과목초 모두가 125이상으로 특급이었다. 페르시안 클로버는 공시초종에서 상대사료가치와 TDN이 가장 높은 양질의 콩과목초였다. 이상의 결과를 종합해 볼때 콩과목초 중 크림손 클로버와 헤어리 베치가 사초수량이 높았고, 페르시안 클로버가 품질이 우수하였다.

Keywords

References

  1. AOAC. 1990. Official Method of Analysis(15th ed.), Association of Official Analytical Chemists. Washington, D. C.
  2. Baylor, J. E. 1991. Hay management in North America. In Field guide for hay and silage management Boisen, K. K., Baylor, J. E. and McCullough, M. E. 1991. National Feed Ingredients Association.
  3. Burton, G. W. 1976. Legwne nitrogen versus fertilizer nitrogen for wann-season grasses. In Hovelans, C. S.(ed.) Biological N Fixatioos in Forage-livestock System. Spec. Publ. 28. ASA, Madison, WI. p. 55-81.
  4. Goering, II L. and Van Soest, P. J. 1970. Forage Fiber Analysis. Agr. Handbook No. 379. USDA.
  5. Hargrove, W. L. 1986. winter legumes as a nitrogen source for no-till grain sorghum. Agron. J. 78: 70-74. https://doi.org/10.2134/agronj1986.00021962007800010016x
  6. Hoveland, C. S. and Evers, G. W. 1995. Arrowieat, crimson clover, and other annual clovers. In Barnes, R. F. Miller, D. A. and Nelson, C. J.(ed.) Forage(volmne I ) :An Introduction to Grassland Agriculture. Iowa State University Press. Ames, Iowa. pp. 249-260.
  7. Knight, W. E. 1985. Miscellaneous annual clovers. In Taylor, N. L. (ed.), Clover Science and Technology. Am. Soc. Agron. Monogr. 25. Madison, WI. pp. 547-562.
  8. Power, J. F. and l.achariassen, J. A 1993. Relative nitrogen utilization by legume cover crop species at three soil temperature. Agron. J. 85:134-140.
  9. SAS Institute, Inc. 1999. SAS user's guide : Statistics. SAS Inst., Inc., Cary, NC.
  10. Utley, P. R, Marchant, W. H. and McCormick, W. C. 1977. Dixie crimson and Amclo mowleaf clovers as pastures for growing steers. Georgia Agri. Res. 18(4) : 21-23
  11. 김동암, 김원호. 1993. 추파사료작물이 사일리지용 옥수수의 생장, 수량 및 사료가치에 미치는 영향. 한초지 13(2):122-131.
  12. 김동암, 김종덕, 이광녕, 신동은, 정재록, 김원호. 1997. 콩과목초 잔주의 사일리지용 옥수수에 대한 질소공급효과. 한초지 17(3):293-304.
  13. 김동암, 김종덕, 한건준, 이광녕, 김종근. 1999. 봄철 포장건조 콩과목초의 수량 및 품질 손실. 한초지 19(2):127-132.
  14. 김동암. 1986. 사료작물: 그 특성과 재배방법. 선진문화사. 서울.
  15. 김종덕, 권찬호, 김수곤, 박형수, 고한종, 김동암. 2002. 중부지방에서 일년생 콩과목초의 사초생산성 비교. 동물자원지 44(5):617-624.
  16. 서종호, 이호진, 허일봉, 김시주, 김충국, 조현숙. 2000. 동계 녹비작물 초종별 화학성분 및 생산성 비교. 한초지 20(3):193-198.
  17. 신정남. 1999. 야생 알팔파의 건물수량, 생육특성 및 사료적인 가치. 한초지 19(2):159-166.
  18. 신정남, 김동암, 고기환, 김용원. 2000. 도입베치 품종 및 한국 야생종의 생육특성과 수량. 한초지 20(4):251-258.

Cited by

  1. The Effects of the Short-term Cultivation and Incorporation of Legume Green Manures on the Chemical Properties of Soil Contaminated with Heavy Metals vol.33, pp.3, 2014, https://doi.org/10.5338/KJEA.2014.33.3.155