Abstract
For the purpose of accumulating the research outcomes on Cordyceps and retrieving them efficiently, this study was carried out to identify and standardize the key factors in cultivating Paecilomyces tenuipes and classifying characteristics of Cordyceps. The key factors in cultivating Paecilomyces tenuipes are divided into three major sections according to its stage: silkworm rearing period, cultivation period, and preservation period. Silkworm rearing and cultivation sections are divided into three sub-sections: temperature, humidity, and duration. There are other factors including rearing tools, equipment etc. The key factors in classifying characteristics of Cordyceps are divided into 14 items, 41 divisions on the basis of its general features and its taxonomic features. 14 items contain general article, host, perithecium, conidia, etc. 41 divisions are partitioned by its size and color. The classification system of Kobayasi (1940) or of Shimizu (1994) was adopted for the key factors of Cordyceps species and their anarmorphs.
본 연구에서는 동충하초 연구정보 구축 및 정보이용을 위한 효율성을 제고를 목적으로 Paecilomyces tenuipes 재배관리 요소와 Cordyceps 종의 특성분석에서 요구되는 주요 요소를 설정, 표준화하고자 하였다. 결과 Paecilomyces tenuipes 재배관리에 요구되는 주요 요소는 재배일정에 따라 누에사육과정, 버섯재배과정, 관리과정의 3항목으로 구분하였다. 누에사육 및 버섯재배과정은 3개 하부항목으로 세분하여 온도, 습도 경과일수를 조사하였다. 기타 항목으로는 사육도구, 소요장비 등이다. 동충하초 종별 특성조사 요소로는 일반적 균 특성과 분류학적 균 특성을 중심으로 14 Item, 41 Division으로 구분하였는데, 14 Item은 일반사항, 기주, 자낭각, 분생포자 등 구조물에 따라 구분하였으며, 14 Item에 관한 크기, 색상 등에 따라 41 Division으로 세분하였다.